22 setembre 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

L’Hospital Mateu Orfila incorpora una banyera d'hidroteràpia a l'àrea de parts NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Hospital Mateu Orfila incorpora una banyera d'hidroteràpia a l'àrea de parts

La consellera Gómez ha visitat l’equipament amb el qual el centre continua ampliant serveis i humanitzant aquest procés, tan important en la vida de les dones

L’Hospital Mateu Orfila ha ampliat els serveis que ofereix a les mares gestants amb la posada en funcionament d’una banyera d’hidroteràpia a l’àrea de parts, equipament que es podrà utilitzar durant la fase de dilatació per aconseguir alleugerir el dolor i aprofitar els avantatges que ofereix l’aigua durant el treball de part. Així ho ha explicat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, que avui ha visitat les instal·lacions i ha destacat la feina extensa i continuada que han duit a terme els professionals del centre per humanitzar aquest procés, tan important en la vida de les dones.

La consellera ha visitat aquest mati l’equipament nou, acompanyada d’Ana Trenado, gerenta de l’Àrea de Salut de Menorca; Manuel Oliver, coordinador mèdic, i Manuel Rego, supervisor de la sala de parts.

L’actuació ha suposat una inversió de 62.657 euros i inclou el cost de la banyera, així com les obres de millora i adequació de l’espai per afavorir l’ambient de relaxació per a les parteres. La banyera disposa de cromoteràpia i a la sala també s’ha instal·lat un difusor d’aromateràpia, a més de pilotes de part i cordes (lianes), i un sistema de so centralitzat per poder escoltar música a través de connexió a un dispositiu mòbil o USB.

La banyera s’ha instal·lat en una de les quatre sales de dilatació de la sala de parts i estarà disponible per  usar-la a partir d’aquest proper dilluns dia 26.

Està indicada per a embarassos de risc baix, per a parts que comencin de manera espontània a partir de la setmana 37 de gestació i sempre a criteri i seguint les recomanacions dels professionals sanitaris de la sala de parts.

Les sessions d’hidroteràpia tenen per objectiu afavorir l’alleujament del dolor durant el treball de part mitjançant la immersió en aigua calenta durant la dilatació i, en termes més generals, augmentar la qualitat de l’assistència i la satisfacció de les usuàries fomentant l’atenció al part normal en un context d’intervenció mínima i garantint la seguretat tant de la mare com del nounat.

Per a la posada en funcionament d’aquesta banyera, tot l’equip de deu llevadors i llevadores i els vuit tècnics auxiliars d’infermeria de la sala de parts de l’Hospital Mateu Orfila, així com les comares d’atenció primària, han fet sessions de formació de la mà de professionals de l’Hospital d’Inca. A més, la sala de parts també s’ha dotat amb nous equips de monitoratge fetal submergibles que es puguin utilitzar durant les sessions d’hidroteràpia.

 

Un conjunt de millores per afavorir el contacte entre mare i nadó

Amb una mitjana de 500 parts atesos cada any, a l’Hospital Mateu Orfila s’han anat introduint millores per a l’atenció a les dones gestants. L’octubre de 2020 es va posar en marxa un protocol per afavorir el contacte pell amb pell de la mare i el nadó en situació de parts per cesària; s’han comprat equips de monitoratge fetal sense fils que permeten el moviment de les dones durant el procés del part, i ara aquest mes de setembre també es posa en marxa un nou projecte que permetrà a les mares gestants estar sempre amb els nadons durant l’estada a la planta de maternitat. Tant les exploracions mèdiques com les cures d’infermeria, otoemissions acústiques i extraccions sanguínies per a les proves metabòliques, que fins ara es feien a la unitat d’estada mitjana neonatal (sala incubadores), es faran a la mateixa habitació de la mare en el cas dels nadons sans. També els banys del nounat es faran a l’habitació, amb la participació de la mare.

Amb totes aquestes iniciatives, l'Hospita Mateu Orfila està plenament en línia amb el Pla d’Humanització que ha dissenyat el Servei de Salut i amb el qual s’avançarà cap a una atenció més propera i càlida.

Com a novetat, a més, a partir de maig de l’any que ve, l’Hospital comptarà per primera vegada amb dues places de residents IIR de l’especialitat de llevadores, que dura dos anys, després que el Ministeri de Sanitat aprovàs l’acreditació com a unitat associada a la Unitat Docent de Comares de les Illes Balears.

 

Reconeixement internacional

L’Hospital Mateu Orfila també ha rebut recentment una acreditació internacional IBCLC Care Award, de l'Associació Internacional d'Assessores de Lactància Materna, per les bones pràctiques a l'àrea materna infantil, després de presentar un projecte amb l'excel·lència demostrada per part de l'equip d’atenció, i per les activitats que demostren promoció, protecció i suport a l’alletament matern.

L’hospital menorquí es converteix així en un dels dos únics centres espanyols –juntament amb Quirón Salud de València– a aconseguir aquesta certificació.