10 febrer 2021 Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització

L’equip tècnic d’Aranzadi troba una cimentació fora de l’habitual sobre la fossa número 5 del cementeri de Porreres NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’equip tècnic d’Aranzadi troba una cimentació fora de l’habitual sobre la fossa número 5 del cementeri de Porreres

Les màquines excavadores han retirat una placa de formigó armat de 55 centímetres que difereix molt de la que s’havia localitzat a la resta de blocs de nínxols

L’equip tècnic d’Aranzadi ha fet feina aquests dies en la retirada de la cimentació del bloc de nínxols i capelles de la fossa número 5 del cementiri municipal de Porreres.

Una tasca que ha resultat ser més complexa del que s’esperava, ja que la cimentació ha sorprès per la seva solidesa: les màquines excavadores han hagut d’eliminar una plataforma de 55 cm de formigó armat, base molt diferent a la que s’havia localitzat fins ara a la resta de blocs de nínxols i capelles excavats, que presentaven una base molt més senzilla.

Una vegada retirada aquesta plataforma, aquest migdia s’han iniciat les tasques pròpiament d’excavació de l’equip d’arqueòlegs, que han netejat tota l’àrea per davall de la placa de formigó. La profunditat d’aquesta placa ha estat molt major del que s’esperava inicialment.

A partir d’ara es treballarà per comprovar com aquesta sòlida cimentació ha pogut afectar les possibles fosses que hi hagués en aquest indret.

Pla d’actuació

Les tasques d’excavació i exhumació que s’estan duent a terme al cementiri municipal de Porreres formen part del Pla de Fosses 2018 del Govern de les Illes Balears, adjudicat a la Sociedad de Ciencias Aranzadi.

El pla d’actuació, aprovat per la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears, se centra en l’excavació de la fossa número 5 i en la possible localització de noves fosses que hi pugui haver davall d’aquesta.

La intervenció és la continuació de la duta a terme el novembre de 2016, que va permetre exhumar 49 cossos de víctimes, de les quals 14 varen ser identificades i les restes es varen retornar a les seves famílies. En aquella intervenció es varen localitzar nou fosses comunes, que varen ser excavades en la seva totalitat, a excepció de la fossa número 5, que es trobava davall del bloc de nínxols construïts a la part central de la parcel·la, que podria contenir, almanco, sis individus.

 

Mesures de seguretat

La Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització, a través de la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica i Bon Govern, acosta als familiars de les víctimes, a la població en general i també als mitjans de comunicació, les tasques d’excavació que s’estan duent a terme a Porreres aquests dies a través d’un servei de retransmissions en directe amb l’equip tècnic d’Aranzadi, que es pot seguir des del canal de Youtube del Govern de les Illes Balears (https://www.caib.es/pidip2front/jsp/es/videoteca).

Davant la situació epidemiològica que viu Mallorca, aquest canal de comunicació vol oferir un seguiment acurat de les actuacions que es duen a terme a Porreres, amb total seguretat i amb tot el detall de la informació que es requereixi.

Avui, dimecres, s’ha realitzat la primera d’aquestes connexions en la qual ha participat la directora de l’excavació per part d’Aranzadi, Lourdes Herrasti, qui ha facilitat la darrera hora d’aquesta intervenció al cementiri de Porreres. També hi ha un canal de WhatsApp (telèfon 650 40 25 27) obert per formular preguntes en directe.

Les pròximes connexions estan previstes per a aquest divendres 12, dilluns 15, dimecres 17 i divendres 19 de febrer, a les 16.30 hores.