3 desembre 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

La nova base topogràfica de les Illes Balears permet tenir per primera vegada informació contínua de tot el territori NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La nova base topogràfica de les Illes Balears permet tenir per primera vegada informació contínua de tot el territori

El SITIBSA ha establert com a unitat de treball l’objecte geogràfic per oferir dades homogènies i harmonitzades

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i la gerent del Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears (SITIBSA), Francisca Mir, han presentat, aquest divendres, la nova base topogràfica de les Illes Balears, que actualitza el mapa base que s'usa a l'IDEIB. El nou model de cartografia permet tenir, per primera vegada, una estructura topològica i informació contínua de tot el territori, una fita que s’ha assolit canviant la unitat de treball.

Així, tal com a explicat la gerent, el que s’ha fet és deixar de treballar amb el full cartogràfic i els elements que es distingien, fins ara, segons el nivell, color, gruix i estil que eren representats. La unitat de treball ara és l’objecte geogràfic, que està emmagatzemat dins una base de dades geogràfica on es recullen els seus atributs de forma homogènia i harmonitzada.

El conseller ha destacat «el salt qualitatiu que suposa comptar amb la Base Topogràfica de les Illes Balears, el que demostra l’avanç que s’ha produït en els darrers anys en els sistemes d’informació geogràfica». «Aquest canvi de model a l’hora de fer cartografia no només facilita la feina als professionals que l’utilitzen com a eina, sinó que apropa la informació a la ciutadania», ha afegit Mir.

Francisca Mir ha exemplificat el canvi que suposa amb l’explicació del que es pot consultar. Amb la nova Base, doncs, «si posam com a objecte geogràfic una estació de transports, no només n’obtindrem la ubicació, sinó que amb la geometria superficial quedarà classificada segons si és ferroviària, marítima, autobús, etc.».

Mir ha explicat també que «podem visualitzar la cartografia de les Illes de l’escala 1:800.000 a 1:500, «el que ens permet passar de tenir una visió global de l’arxipèlag a una altra de més propera, amb la mateixa informació, actualitzada i harmonitzada».

La Base Topogràfica té tres dimensions (X, Y i X) i està estructurada en nou temàtiques on s’hi agrupen 91 objectes geogràfics que, entre tots, sumen un total de 175 atributs. Aquestes temàtiques corresponen a: relleu, hidrografia, xarxa de transport, edificacions, poblacions i construccions, serveis i instal·lacions, coberta terrestre, punts de referència, administratiu i noms geogràfics.