7 setembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Les reserves hídriques se situen per davall del 50 % a Menorca i a Eivissa NNota Informativa

Les reserves hídriques se situen per davall del 50 % a Menorca i a Eivissa

Les unitats de Manacor-Felanitx i Eivissa entren en escenari de prealerta
Les reserves hídriques a les Illes Balears han davallat per tercer mes consecutiu, atès que han passat del 57 % al juliol al 52 % aquest mes. Les reserves de Mallorca i Formentera es mantenen per sobre del 50 %, amb el 53 % a Mallorca i el 58 % a Formentera. Per contra, a Menorca i a Eivissa se situen per davall del 50 %, amb el 42 % a Menorca i el 45 % a Eivissa.
 
Quant a l’índex de sequera, hi ha un descens generalitzat a totes les unitats excepte a Formentera, en les quals els més significatius són a Artà i a Tramuntana Sud. Les unitats de demanda de Manacor-Felanitx i la d’Eivissa han entrat en escenari de prealerta després de romandre tres mesos per davall del llindar de 0,5. L’índex mostra valors de prealerta per segon mes a les unitats de demanda de Menorca, Migjorn i Tramuntana Nord i per primer mes a Tramuntana Sud.
 
Si es comparen les dades generals de l’índex de sequera amb els anys anteriors, la situació és pitjor que al mes d’agost de 2017, tot i que a les unitats de demanda d’Artà, Tramuntana Sud i Tramuntana Nord han millorat. Si comparam les dades amb les de fa dos anys, la situació és millor, sols inferior a Menorca.
 
Les pluges d’agost no han estat suficients com per a que els seus efectes es vegin reflectits en els recursos. La situació de les UD de Menorca, Migjorn i Tramuntana Nord al mes de setembre, depèn de les pluges d’aquest mes, quan la demanda també serà menor.
 
Pel que fa a les precipitacions, les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia indiquen que el mes d’agost ha estat un mes molt humit a les Illes Balears. En qualsevol cas, l’acumulació interanual diu que hi estam un poc per sobre a Mallorca (117 %) i a Menorca (128 %), i un poc per sota a Eivissa (84 %).
 
El Pla de sequera contempla una sèrie de mesures en previsió que aquesta situació s’allargui en el temps. Des de la Direcció General de Recursos Hídrics es considera que com a mínim, s’haurien de començar a dur a terme campanyes de comunicació i sensibilització, revisar les infraestructures de garantia disponibles i augmentar gradualment la utilització de recursos diferents als subterranis, com les aigües regenerades i les dessalinitzades.