LOGO CAIB
Contingut
9 maig 2020Conselleria de Medi Ambient i Territori

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 71 % NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 71 %

Els efectes del confinament es comencen a notar en els aqüífers

L’estat de les reserves hídriques a les Illes Balears, el mes d’abril, augmenta quatre punts fins al 71% de mitjana. S’observa una tendència general al creixement excepte a Eivissa que passa del 54% al 53%. A Mallorca, en canvi, es passa del 69% al 73% mentre que Menorca passa del 64% al 67% i Formentera, del 51% al 65%. A nivell general la situació és força millor que fa un any ja que el percentatge és de 71%, enfront del 60% del mateix mes de 2019.

L’escenari d’abril és igual que el del març, ja que totes les unitats de demanda (UD) de l’arxipèlag fa tres mesos que es troben en normalitat i, en conseqüència, totes es troben en l’escenari de normalitat.

Les dades de l’AEMET indiquen que l’abril ha estat molt humit (240%) en el conjunt de les Illes Balears amb variacions: molt humit (252%) a Mallorca; molt humit (172%) a Menorca; i humit (192%) a les Pitiüses. Aquests alts percentatges impliquen que s’han acumulat més de 109 l/m2 a Mallorca, 71 a Menorca, 68 a Eivissa i 73 a Formentera.

El percentatge interanual de precipitació és deficitari a les Pitiüses (99%), però excedentari a Menorca (111%) i Mallorca (122%). Al conjunt de les Balears l’interanual és excedentari (119%)

El baix consum d’aquest abril i les abundants pluges han permès que alguns aqüífers arribin gairebé al 100% de la capacitat, i s’hagi pogut observar un increment generalitzat. La majoria d’aqüífers estan en una situació òptima, menys en el cas d’Eivissa. En qualsevol cas degut a que per a canviar d’escenari han de passar tres mesos en una situació determinada, els propers canvis d’escenaris no tindran lloc fins d’aquí a tres mesos com a mínim, és a dir, al mes de juliol.