7 desembre 2019 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 63 % NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 63 %

Les unitats de demanda de Migjorn i Tramuntana Nord surten de l’escenari de prealerta

L’estat de les reserves hídriques a les Illes Balears, el mes de novembre, ha pujat 11 punts respecte del mes anterior i s’ha situat en el 63 % de mitjana. L’única illa on no s’ha registrat aquest ascens és a Formentera, on hi ha un lleuger descens del 80 % al 79 %. A Menorca, el percentatge augmenta d’un 57 % a un 61 %; a Mallorca, del 51 % al 64 %, i a Eivissa del 48 % al 52 %. Pel que fa a la situació general (57,7 %), empitjora respecte de l’any passat (66,9 %).

L’escenari de les unitats de demanada (UD) al novembre millora també respecte de l’octubre, ja que tant la UD de Migjorn com la de Tramuntana Nord surten de l’escenari de prealerta. Aquestes se sumen a les de Menorca, Artà, es Pla i Formentera, que també estan en escenari de normalitat. Quatre de les unitats de demanda —Manacor-Felanitx, Palma-Alcúdia, Tramuntana Sud i Eivissa— segueixen dins l’escenari de prealerta.

Les dades de precipitació de l’AEMET indiquen que el novembre ha estat humit a les Balears (124 %), però hi ha hagut variacions importants a cada illa. Mentre que a Mallorca ha estat humit (124 %) i a Menorca molt humit (180 %), a Eivissa ha estat molt sec (27 %).

Les pluges del novembre i les baixes extraccions han permès una recuperació dels aqüífers, que ha estat molt important al sud de Mallorca i que ha permès que totes les illes es trobin en situació de normalitat. Tot i això, quatre de les deu UD segueixen en l’escenari de prealerta, com a mínim, fins al gener, ja que és necessari estar tres mesos seguits en una situació per canviar d’escenari.