LOGO CAIB
Contingut
25 novembre 2020Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

Les Balears reben 438,4 milions d'euros del fons extraordinari estatal Covid-19, per sobre de la mitjana autonòmica per habitant NNota Informativa

Foto de noticia

Les Balears reben 438,4 milions d'euros del fons extraordinari estatal Covid-19, per sobre de la mitjana autonòmica per habitant

Les Illes Balears rebran 283,6 milions d’euros dels dos trams pendents d’abonar aquests dos mesos de final d’any del fons extraordinari estatal Covid-19. El Govern de les Illes Balears millora així la seva estimació inicial i rep en total més de 438 milions d’euros dels 16.000 milions del fons, xifra que situa la comunitat per sobre de la mitjana autonòmica en ingressos per habitant en el repartiment d’aquests recursos per mitigar l’impacte pressupostari provocat per la pandèmia.

Aquest nous trams del fons, del quals avui s’ha publicat al BOE les ordres ministerials que determinen les quanties de la seva distribució, reparteixen a les comunitats per una banda els 3.000 milions del segon tram en base a criteris de sanitaris sobre la incidència de la pandèmia, i en que les illes reben 64,8 milions d’euros, i el darrer i quart tram de 5.000 milions per criteris relatius a la caiguda d’ingressos, del qual les illes reben 218,8 milions.

Cal tenir en compte que el passat mes de juliol es va distribuir el primer tram, de 6.000 milions en total, del qual les Illes Balears reberen 104,5 milions, i que l’altre tram ja abonat (2.000 milions) el setembre es va determinar per població en edat escolar i universitària, i que va suposar 50,3 milions per a les illes.

Les Balears reben així 169,3 milions dels dos trams associats a criteris sanitaris, dels quals 104,5 milions varen correspondre al primer, el juliol, i 64,8 milions al repartiment del tram comunicat avui. A ambdós casos, es distribueixen els recursos en base a la població i a dades de la incidència de la COVID-19 a cada comunitat (nombre d’ingressos de pacients als hospitals i a les UCI i nombre de proves realitzades mitjançant PCR). En aquest tram comunicat avui, es prenen com a referència aquestes dades sanitàries a data 31 d’octubre, com va establir el decret llei de creació d’aquest fons per a les comunitats.

Del darrer tram de 5.000 milions, que també s’ha comunicat avui el repartiment i que està associat principalment a la caiguda dels ingressos tributaris, les Illes Balears reben 218,8 milions.

En conjunt, entre els quatre trams,  la xifra global de recursos per a les Illes Balears a través d’aquest fons de 16.000 milions s'eleva fins a més de 438 milions d'euros, xifra que representa el 2,7% del total del fons, per damunt del pes de la nostra població, 2,5%.

Per tant, les Balears reben una xifra que situa la comunitat per sobre de la mitjana per habitant en el repartiment, i això passa després de que el Govern hagi defensat la modificació dels criteris de repartiment. En concret, les Balears reben una xifra de recursos per habitant que es situa en 381 euros a través d'aquest fons extraordinari, mentre que la mitjana autonòmica en el repartiment d'aquests 16.000 milions es situa en 340 euros per habitant. 

La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, valora positivament la creació d'aquest fons, com s’havia reclamat des del Govern de les Illes Balears des de l’inici de la pandèmia, i l’arribada d’aquests recursos addicionals per tal d’enfortir la capacitat de resposta del serveis públics fonamentals, que "ajuden a la comunitat a fer front a la magnitud de la crisi sense haver de recórrer només a préstecs facilitats per l’Estat, com va passar a altres èpoques". 

El Govern de les Illes Balears valora en aquest sentit la creació d’aquest fons no retornable per a les comunitats i les modificacions que es varen introduir durant la negociació dels criteris de repartiment amb el Ministeri d’Hisenda, donat que va augmentar el pes del criteri de la població i també es varen computar totes les PCR, no només dels casos positius, fet que ha suposat una millora dels recursos rebuts respecte de la proposta inicial.