LOGO CAIB
Contingut
20 setembre 2021Conselleria de Medi Ambient i Territori

La UICN i la Conselleria de Medi Ambient i Territori col·laboren en un pla per frenar la pèrdua costanera al Parc Natural des Trenc NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La UICN i la Conselleria de Medi Ambient i Territori col·laboren en un pla per frenar la pèrdua costanera al Parc Natural des Trenc

Una avaluació en el marc del projecte InterregMED POSBEMED2 posa en valor els efectes positius de la protecció d’aquest espai natural

La Conselleria de Medi Ambient i Territori i el Centre de Cooperació de la Mediterrània de la UICN han convocat una reunió, aquest dilluns, per presentar l’esborrany d’un Pla d’acció per a la protecció de bermes de Posidonia oceanica i l’ecosistema platja-duna del Parc Natural Marítim-Terrestre Es Trenc-Salobrar de Campos com a elements que fomenten solucions basades en la natura.

La reunió ha comptat amb una vintena de participants de diferents sectors i de l’àmbit local per abordar mesures de gestió per conservar la gran riquesa ecològica i paisatgística, a més dels valors del Parc Natural Marítim-Terrestre Es Trenc-Salobrar de Campos. Durant la trobada, s’han presentat els resultats de l’avaluació que s’ha dut a terme dins el marc del projecte InterregMED POSBEMED2 (Governança i gestió dels sistemes platja-duna de posidònia) sobre l’estat actual de les platges i dunes del Parc Natural.

Des de 1956 fins l’abril de 2021, la línia costera de la platja des Trenc ha patit un important retrocés, quantificat en una mitjana que arriba als 13,5 metres. Alhora, la construcció d’espigons i barreres que interrompen la dinàmica natural de les dunes ha produït una descompensació i distribució desigual de l’erosió. Aquest és el cas del port esportiu de sa Ràpita, que ha registrat una acumulació d’arena de 14,6 metres, en detriment d’altres àrees que han experimentat pèrdues de platja d’entre 15 i 26 metres.

Donada la situació actual, s’ha avaluat el desenvolupament d’un pla per a la restauració de les dunes i la gestió dels depòsits de bermes i munts, amb la finalitat de renaturalitzar l’ecosistema platja-duna i adaptar el sistema a nous escenaris de canvi climàtic. L’objectiu d’aquest pla és contribuir a la conservació dels valors naturals del parc, alhora que influeix positivament en l’activitat turística de la zona.

Aquesta avaluació conclou, a més, que la declaració de Parc Natural Marítim-Terrestre en 2017 va permetre frenar la retirada massiva d’esqueixos de posidònia, que compleixen un paper clau en la resiliència costanera.