13 setembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

La sinistralitat laboral del primer semestre de 2018 baixa un 5,66% respecte l’any anterior, i registra el primer descens en 7 anys NNota Informativa

La sinistralitat laboral del primer semestre de 2018 baixa un 5,66% respecte l’any anterior, i registra el primer descens en 7 anys

Negueruela expressa que l’objectiu de la reducció de l’accidentalitat és encara llunyà, per la qual cosa “se seguirà treballant en la mateixa línia iniciada en aquesta legislatura”
La sinistralitat laboral registrada en els primers sis mesos de 2018 ha baixat un 5,66% respecte al mateix període de l’any anterior, i se situa en els 378,21 punts. Aquest és el primer cop que es registra un descens de l’accidentalitat a les Illes des de fa 7 anys, tot i que l’afiliació ha anat pujant en els darrers anys, “un fet que sol fer créixer exponencialment els accidents”, segons ha indicat el conseller de Treball, Iago Negueruela, que ha presentat avui les dades de sinistralitat a les Illes Balears junt amb la directora general de Treball, Isabel Castro.
 El conseller ha expressat que tot i que el canvi de tendència és positiu, ja que es produeix un fort descens de l’índex en un moment on es registra major afiliació, “encara queda molt camí per recórrer i no ens podem conformar, i l’objectiu de reduir l’accidentalitat és llunyà”, per la qual cosa se seguirà treballant en les línies que s’han demostrat efectives durant aquesta legislatura. També ha afegit que l’impuls del nou Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral, que s’inclou dins la Llei de Salut Laboral aprovada enguany, haurà d’intensificar aquesta tendència de reducció.
A més del desplegament del nou IBASSAL, que es realitzarà durant aquesta tardor, Negueruela ha anunciat que la Direcció General de Salut Laboral haurà contractat en el 2018 més tècnics de prevenció, fins a arribar a 30 persones, gairebé el doble dels 18 que hi havia a l’anterior legislatura. Aquest increment de personal, junt amb la incorporació, a Inspecció de Treball, de 4 nous subinspectors de Salut Laboral, permetrà una planificació més àmplia en la matèria.
Per sectors, els índex de sinistralitat han caigut a gairebé tots, també en aquells que han registrat increments d’afiliació, com són els casos de construcció (-9,6%), hoteleria (-8,2%) i serveis (sense hoteleria) (-3,8%).
També s’ha registrat un descens gairebé a totes les illes, excepte a Formentera que, tenint una massa laboral reduïda, sempre ha presentat una elevada fluctuació en els índex de sinistralitat. Eivissa és l’Illa on més ha caigut l’accidentalitat, en un 6,5%; a Mallorca el descens ha estat del 5,7% i a Menorca, d’un 2,3%.
Per índex de gravetat, s’observa una important baixada dels accidents lleus, xifrada en un 5,8% interanual, mentre que la resta d’index es mantenen en taxes similars a l’any anterior. Durant el primer semestre es registraren quatre accidents mortals.
Més campanyes d’actuació
Iago Negueruela ha reiterat que la Conselleria seguirà perseverant en les polítiques de control, sensibilització i prevenció perquè aquest descens dels accidents es consolidi. D’aquesta manera, a partir del mes d’octubre es reforçaran les mesures amb noves campanyes de prevenció i sensibilització, de manera especial en el sector de la construcció, on se seguiran realitzant visites a obres programades conjuntament per la Conselleria i la Inspecció de Treball.
“No ens podem confiar ni aturar les mesures” ha afirmat, al temps que ha reiterat que el primer pas serà aproximar-se a la mitjana nacional de sinistralitat. Per això ha anunciat “més mesures i més recursos tant econòmics com humans” per combatre l’accidentalitat. També ha volgut agrair públicament la tasca conjunta que s’està realitzant amb tots els sectors econòmics, patronals i sindicats, fundacions de prevenció de riscos (d’Hoteleria i de Construcció) així com amb l’Associació de Constructors i el Col·legi Oficial d’Arquitectes Tècnics, amb qui es manté una feina intensa.