17 febrer 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

La segona edició del programa SOLBAL destina 20,7 milions d’euros a l’impuls de l’energia solar a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
L’IDAE i l’IBE han organitzat un seminari web per explicar els detalls de la convocatòria als interessats

La segona edició del programa SOLBAL destina 20,7 milions d’euros a l’impuls de l’energia solar a les Illes Balears

Es calcula que els projectes subvencionats incrementaran l’aportació d’energies renovables a la combinació energètica de les Illes fins al 15 %

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa, han presentat en roda de premsa la segona edició de la convocatòria d’ajuts per a l’impuls de les energies renovables, Programa SOLBAL del IDAE, que en aquesta ocasió destinarà 20,7 milions d’euros a les Illes Balears, cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Tot i això, es calcula que aquests doblers mobilitzaran una inversió privada de fins a 73 milions d’euros.

Addicionalment, l’Institut Balear de l’Energia (IBE) i l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE) han ofert aquest matí un seminari web sobre el nou programa d’ajuts SOLBAL, amb l’objectiu de facilitar als interessats tota la informació i els detalls del programa de subvencions públiques, animar a la participació de les instal·lacions solars i resoldre els dubtes que hi pugui haver pel que fa al cas.

Al seminari web també hi ha participat, per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Democràtic, la secretària d’estat d’Energia, Sara Aagesen Muñoz.

La Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica ha acordat amb l’IDAE el disseny d’aquesta convocatòria de manera conjunta. D’aquesta manera, els projectes s’han pogut adequar millor a la realitat de les Illes Balears i a les obligacions que marca la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha indicat que aquesta nova convocatòria dona resposta a una de les necessitats del sector. «Una línia d’ajuts com aquesta, específica per a les Illes Balears, ha estat una reivindicació històrica per part del sector, ja que, per les singularitats derivades de la insularitat, ho té molt complicat per poder competir en convocatòries d’àmbit estatal», ha explicat Yllanes. 

Precisament, una de les novetats que incorpora aquesta segona edició del programa SOLBAL és el foment de les instal·lacions fotovoltaiques en cobertes de grans dimensions o d’aparcaments i en espais que minimitzin l’ús del sòl. 

Així mateix, d’entre els projectes ubicats directament al sòl, rebran més percentatge d’ajut els que siguin de dimensions més petites. En aquesta ocasió, la línia d’ajuts també s’ha obert a projectes de més de 100 kW de potència d’energia renovable.

En aquest sentit, el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, ha destacat que aquesta línia d’ajuts acompanya la transició, alhora que dona incentius econòmics clars cap a on han d’anar les instal·lacions renovables.

Una convocatòria dissenyada per a les necessitats de les Illes Balears

Aquesta convocatòria s’emmarca dins les accions de l’IDAE encaminades a la descarbonització dels territoris insulars, a la reducció de la seva dependència del petroli i, en definitiva, al compliment de l’objectiu d’unes Illes Balears 100 % netes d’energies contaminants. 

D’acord amb Aagesen, «la progressiva integració de tecnologies renovables a l'arxipèlag és clau per avançar en la transició energètica de les illes i una oportunitat per reactivar l'economia i la generació d’ocupació en aquests territoris». La secretària d’estat ha afegit que «aquesta nova convocatòria d'ajuts s'emmarca dins de les accions dirigides a la descarbonització de les Illes Balears a través de la integració de tecnologia fotovoltaica, descentralitzant la generació, minimitzant la utilització de sòl, generant nous models de negoci i ajudant a reduir la factura de la llum de tots els ciutadans».

Finalment ha declarat la representat del ministeri que “aquests ajuts serviran com a punta de llança i primera mostra del tipus de projectes que potenciarem a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència”.

Programa SOLBAL per a l’impuls de l’energia solar fotovoltaica

Aquesta partida de 20,7 milions d’euros se suma als 40 milions que s’atorgaren el 2019 amb la primera edició del programa SOLBAL de l’IDAE. Es tracta de la primera convocatòria de suport específic per a la nostra comunitat que ha servit per subvencionar un total de 55 projectes i 350 MW d’energia solar fotovoltaica repartits arreu de les Illes Balears. 

La segona edició del programa SOLBAL incrementarà l’aportació d’energies renovables a la combinació energètica de les Illes fins al voltant del 15 %, quan fa dos anys només s’arribava al 2 %. De fet, permetrà l’entrada d’un mínim de 120 MW de potència d’energia renovable entre els anys 2021 i 2022, i ajudarà a eliminar més de 65.000 tones d’equivalent de CO2 l’any, per contribuir, alhora, a la lluita contra el canvi climàtic. 

D’altra banda, la construcció i la posada en marxa de les instal·lacions fotovoltaiques suposarà un impuls per a l’ocupació de les Illes Balears, molt malmesa pels efectes de la pandèmia, principalment, en el sector de serveis. De fet, es calcula que amb els 55 projectes subvencionats amb la primera convocatòria del SOLBAL es crearan fins a 17.500 llocs de treball.