LOGO CAIB
Contingut
30 setembre 2020Conselleria de Medi Ambient i Territori

La prohibició dels plàstics d’un sol ús a les Illes Balears entrarà en vigor el 20 de març de 2021 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La prohibició dels plàstics d’un sol ús a les Illes Balears entrarà en vigor el 20 de març de 2021

Medi Ambient accepta, amb l’aval dels serveis jurídics, sumar els 78 dies que va durar l’estat d’alarma als terminis previstos inicialment

La venda, distribució i ús de productes d’un sol ús estarà prohibida a les Illes Balears des del 20 de març de 2021 en comptes de l’1 de gener de 2021, tal com preveia la Llei de Residus i Sòls Contaminats. El canvi es materialitza una vegada el Parlament de les Illes Balears ha aprovat el Projecte de Llei per a l’impuls de l’activitat econòmica i la simplificació administrativa per pal·liar els efectes de la crisi de la COVID-19.

La Direcció General de Residus havia inclòs aquesta mesura en el Decret 8/2020 que precedí la Llei després d’haver estudiat, amb les consultes jurídiques pertinents, la petició feta, en aquest sentit, per diverses associacions dels sectors afectats.

Les peticions van arribar en ple estat d’alarma argumentant que la suspensió de la lliure circulació d’equipaments i persones afectaven a processos com el de l’adaptació i homologació de la maquinària necessària per produir en les noves condicions estipulades per la Llei. El context excepcional generat per la situació sanitària va generar, a més, unes grans acumulacions d’estoc la comercialització dels quals es podria veure compromesa si no s’ampliaven els terminis previstos amb el conseqüent perjudici econòmic que caldria afegir a la ja delicada situació generada per la pandèmia.

Finalment, s’ha tingut en compte també que moltes empreses es van veure obligades a aturar l’activitat completament o que estaven en processos d’expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTO). Així, una vegada consultats els serveis jurídics i també entitats socials que han assessorat en l'elaboració de la Llei, la Conselleria de Medi Ambient i Territori ha considerat raonable ajornar 78 dies (els mateixos que va durar l’estat d’alarma) l’entrada en vigor d’alguns dels articles més emblemàtics d’aquesta Llei pionera.

Concretament, els apartats 1 dels articles 23 i 24 i els apartats 2 i 6 de l’article 25, que havien d’entrar en vigor el primer de gener de 2021 són els que passen a fer-ho el 20 de març. En aquests articles s’hi regulen diversos aspectes relacionats amb els productes d’un sol ús com la venda, distribució i ús de plats, coberts, tassons, tasses i safates alimentàries d’un sol ús fets de plàstic, així com les anelles de plàstic de paquets de begudes.

S’aplica el mateix criteri per a totes aquelles mesures que s’havien d’aplicar des dels ajuntaments des del 22 de febrer de 2021, i que, finalment, entraran en vigor l’11 de maig de 2021.

El director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, ha volgut deixar ben clar que «els objectius de la Llei 8/2019 segueixen intactes» i ha anunciat que ja estan gairebé enllestides les guies interpretatives de la normativa que s’han elaborat per a un major coneixement de la ciutadania, administracions públiques, distribució i sector HORECA, i on les noves dates d’entrada en vigor hi estaran actualitzades.