3 d’agost 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La població de milana de les Illes Balears creix amb 48 nous polls NNota Informativa

La població de milana de les Illes Balears creix amb 48 nous polls

Avui s’ha alliberat una milana jove recuperada pel COFIB
La població de la milana a les Illes Balears es troba en creixement i expansió. Els agents de medi ambient han localitzat 48 polls de milana en els nius en els quals fan un seguiment. De les 178 ubicacions de nidificació conegudes —moltes de les quals nius antics, històrics i ja abandonats— els agents han dut a terme el seguiment i control d’uns 60 nius, entre les comarques de la Serra de Tramuntana i la Marina de Llucmajor, i han pogut comprovar que 40 d’aquests han estat ocupats. S’ha pogut confirmar també la reproducció a 28 nius, en què s’han vist o sentit polls. El conseller Vicenç Vidal ha volgut destacar avui la importància de l’increment d’exemplars d’aquesta espècie perquè segons ha dit , “es tracta d’una espècie emblemàtica de les Illes Balears i entre tots hem de fer una gran tasca de conservació”.
 
Per fer el seguiment de la població de milana, els agents de medi ambient han comptat amb l’ajuda del Grup Balear d’Ornitologia (GOB). Un anellador expert ha pogut anellar 18 polls amb anella metàl·lica, dels quals 16 també han estat identificats amb bandes alars de lectura a distància. A més, s’han col·locat radioemissors GPS-GSM a 12 exemplars.
 
Pel que fa a les aus d’aquesta espècie que s’han trobat ferides, als Centres del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) s’han rebut, durant el 2018, 17 exemplars de milana: 14 a Mallorca i 3 a Menorca. En la majoria dels casos es tractava de polls debilitats que patien malalties o havien patit col·lisions, electrocucions o intoxicacions.
 
Avui s’ha alliberat un exemplar jove que havia estat trobada a Gènova per un particular i entregada al COFIB a final de juny. L’animal, en arribar al Centre, era un poll debilitat, possiblement per manca d’accés a una alimentació adequada. Amb la col·laboració del Grup Balear d’Ornitologia (GOB), l’exemplar ha estat identificat amb un emissor terrestre per a poder fer seguiment de la seva adaptació a la natura. A l’acte el conseller de Medi Ambient ha dit que, “activitats com la d’avui d’alliberar, posa en valor la feina anònima de molta de gent”. A més, el conseller del ram ha volgut agrair la cadena de feina des del ciutadà que va donar l’avís de la troballa de l’exemplar, com també al centre de recuperació de Son Reus, la feina del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB)  i al GOB Mallorca per la instal·lació del transmissor per poder fer-ne el seguiment.