22 gener 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

La matèria orgànica representa el 38 % de les deixalles generades a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La matèria orgànica representa el 38 % de les deixalles generades a les Illes Balears

Medi Ambient i Ecoembes presenten l’estudi més complet en la matèria fet mai a l’arxipèlag

El Govern i Ecoembes, organització ambiental que coordina el reciclatge d’envasos a l’Estat espanyol, han posat en marxa l’estudi «Generació i composició de residus domèstics a les Illes Balears» amb l’objectiu d’aconseguir una descripció tan exacta com sigui possible i poder ajustar així les iniciatives que s’emprenguin en aquesta àrea.

La consultora Tecnoambiente ha analitzat durant un any els residus generats per més de quinze municipis de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, en concret, des de l’abril de 2018 fins al mateix mes de 2019. Un estudi amb una conclusió principal: el 37,8 % dels residus generats actualment a l’arxipèlag són matèria orgànica; a continuació, paper i cartó (9,7 %), vidre (8,5 %), residus d’origen tèxtil (principalment roba, 7 %), plàstics procedents d’envasos domèstics i comercials (4,9 %) i plàstic no procedent d’envasos (1,75 %), entre d’altres.

L’informe s’ha presentat, aquest dimecres, a la Conselleria de Medi Ambient i Territori en un acte on han participat el conseller, Miquel Mir; el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó; el director de Gestió Local i Autonòmica d’Ecoembes, Ángel Hervella, i la directora de l’Oficina Estratègica d’Ecoembes, Sílvia Ayerbe.

Durant l’acte s’ha explicat la metodologia de l’estudi. Per a elaborar-lo s’han posat en marxa 532 mostres distribuïdes entre residus de fracció resta relatius a la llar, residus procedents de mercats, i els fluxos de recollida selectiva, com en el cas de l’orgànica (en aquells municipis on està implantada), paper-cartó i envasos lleugers. De fet, només per a la fracció resta s’han duit a terme més de 300 mostrejos.

La Conselleria va seleccionar aquells municipis que eren representatius en funció de cadascuna de les tipologies o segments a estudiar. Així, els municipis elegits han estat Palma, Calvià, Algaida, Bunyola, Capdepera, Manacor, ses Salines, Alcúdia, Alaior, Ciutadella, es Mercadal, Eivissa, Sant Josep de sa Talaia, Sant Joan de Labritja i Formentera.

El conseller, Miquel Mir, ha destacat que «és imprescindible disposar de la millor informació possible per a poder decidir les polítiques més adequades en matèria de gestió de residus i aquest estudi ens situa en una millor posició». Per la seva banda, Sebastià Sansó ha assenyalat, en la mateixa línia, que «aquest estudi és el més complet que s’ha fet mai a les Illes Balears i ens permet tenir una fotografia més real en un moment tan crucial com són els mesos previs a l’entrada en vigor dels articles més importants de la Llei de residus».

Finalment, Hervella ha destacat que «aquest estudi ens permet tenir una radiografia al més detallada possible de la composició dels residus municipals a les Illes Balears i serà de gran ajuda a l’hora de posar en marxa mesures que contribueixin a impulsar el reciclatge global de tots els residus que es generen».

Les conclusions de l’estudi permetran la identificació de l’origen dels residus municipals amb l’objectiu de poder implantar les mesures oportunes de cara a la consecució dels objectius de reciclatge que marca la Unió Europea.