LOGO CAIB
Contingut
19 juliol 2018| <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

La jornada #CienciaenelParlamento del 17 de setembre tractarà la política científica i els pol·linitzadors NNota Informativa

Foto de noticia

La jornada #CienciaenelParlamento del 17 de setembre tractarà la política científica i els pol·linitzadors

L’objectiu de l’esdeveniment és que el coneixement científic sigui al centre de la formulació de propostes polítiques
 
La vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha presentat amb el president del Parlament de les Illes Balears, Baltasar Picornell, la jornada de Ciència en el Parlament que se celebrarà el pròxim 17 de setembre de 2018 en seu parlamentària. En representació del sector científic, els han acompanyat el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet; el delegat del CSIC, Joaquim Tintorer; i la directora de l’IEO, Salud Deudero. També hi han estat presents representants de tots els grups parlamentaris: Núria Riera (Grup Parlamentari Popular), Vicenç Thomàs (Grup Parlamentari Socialista), Alberto Jarabo (Podem Illes Balears), Joana Aina Campomar (Més per Mallorca), Jaume Font (El Pi Proposta per les Illes Balears) i María Consuelo Huertas (Grup Mixt).
 
El passat 27 de febrer es va aprovar per unanimitat al Parlament de les Illes Balears una Proposició no de llei relativa a participar en una iniciativa ciutadana independent anomenada #CienciaenelParlamento, per la qual s’establí convocar un esdeveniment en seu parlamentària. Segons el President del Parlament, aquest acte “ha de servir per iniciar un procés que generi un canal obert de comunicació entre els responsables de prendre decisions polítiques, els centres d'investigació de les Illes Balears i els agents del sistema de ciència i tecnologia en l’àmbit de les nostres illes”. Així mateix, Baltasar Picornell ha valorat positivament el paper que pot tenir la ciència en la formulació de lleis.
 
La proposta de l’acte, que fou presentada a la Mesa del Parlament per la Direcció General d’Innovació i Recerca, fixa el dia 17 de setembre per a la celebració de la jornada. S’hi tractaran dos temes de màxima actualitat, la política científica i els pol·linitzadors, i comptarà amb la presència de diputats de tots els grups parlamentaris i de científics dels organismes públics de recerca i d’instituts de recerca de les Illes. 
 
La vicepresidenta Busquets ha afirmat: “La iniciativa té un objectiu clau, que nosaltres des del Govern compartim, i és que el coneixement científic tengui un paper en la formulació de propostes polítiques”. A més, ha afegit que “la ciència ha de formar part de la metodologia d’estudi i de tractament dels temes parlamentaris” i que #CienciaenelParlamento era una demanda dels grups parlamentaris i un oferiment del món científic.
 
Per la seva banda, el rector de la UIB, Llorenç Huguet, ha volgut posar de relleu que amb aquesta jornada “el Parlament treballa a favor de la ciència” i ha afirmat que la manera de fer política científica és fer un esdeveniment com aquest, pensat “per una conjunció entre investigadors i representants de cada grup parlamentari”. Per últim, ha lloat la recerca que realitzen els organismes públics de les Illes i els seus bons resultats. 
 
Funcionament de la jornada
 
El dia de l’acte, un representant científic exposarà la proposta de cada temàtica i, a continuació, s’iniciarà un intercanvi de preguntes i suggeriments entre els diputats i els científics amb la finalitat d’arribar a un acord per a una proposta final sobre la temàtica que s’ha tractat en cada cas.
 
Pel que fa a la de política científica, el ponent serà el vicerector de recerca de la UIB, Jaume Carot. Amb aquesta temàtica es pretén debatre sobre les principals problemàtiques i possibles solucions que s’haurien d’adoptar per desenvolupar una política científica eficient a les nostres Illes. La segona temàtica s’ha proposat per donar visibilitat a la importància dels insectes pol·linitzadors, en línia amb la declaració institucional aprovada pel Parlament el passat 19 de juny, i per donar més coneixements als responsables de prendre decisions polítiques sobre aquests éssers clau per als ecosistemes. La investigadora de l’IMEDEA Anna Travesset en farà la ponència inicial. 
 
#CienciaenelParlamento, iniciativa ciutadana
 
El projecte Ciència en el Parlament és una iniciativa ciutadana independent amb l’objectiu que la ciència i el coneixement científic siguin cada vegada més rellevants per formular propostes polítiques. Així, fomenta una cultura política propera a la ciència i promou una activitat científica que estigui centrada en les necessitats de la societat. 
 
El Parlament de les Illes Balears va aprovar una Proposició no de llei, el contingut de la qual es basava en tres aspectes, tal com ha explicat el president del Parlament durant la roda de premsa: 
 
1. La ciència i el coneixement científic són i han estat sempre una part important del progrés social i econòmic.
2. Les decisions polítiques són una altra part fonamental en el desenvolupament de la nostra societat i del nostre territori.
3. La majoria dels estats, el Parlament Europeu i la Comissió Europea, des de fa anys, promouen iniciatives per a la interlocució entre la societat i la comunitat científica, amb l’objectiu de promoure una cultura de formulació de propostes polítiques basades en el coneixement i, a la vegada, una activitat científica que doni resposta a les necessitats socials.