17 febrer 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

La indumentària de les víctimes localitzades a Porreres indiquen que haurien format part de les tretes de presons realitzades entre gener i febrer de 1937 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La indumentària de les víctimes localitzades a Porreres indiquen que haurien format part de les tretes de presons realitzades entre gener i febrer de 1937

L’equip tècnic d’Aranzadi avança en l’exhumació de les restes de les víctimes localitzades en les noves fosses del cementiri de Porreres. Ja s’han exhumat 12 individus de les fosses no afectades per la cimentació de formigó.

L’equip tècnic d’Aranzadi segueix avançant en les tasques d’excavació i exhumació que s’estan duent a terme sota el bloc de nínxols i capelles que ocupava la part central del cementiri municipal de Porreres. En aquests moments, ja s’han exhumat un total de 12 individus de les fosses no afectades per la cimentació de formigó armat.

L’estat de conservació d’aquestes víctimes exhumades és bo, en general, tret d’una de les fosses en la qual s’ha produït una disgregació de restes segurament provocada pel deteriorament de la roba que vestien.

Entre els objectes que s’han localitzat, destaca la troballa d’una pinta, una clau i una capsa de pastilles per a la tos. Aquest tipus de pastiller ja es va recuperar en una de les fosses excavades l’any 2016.

Aquests pastilles de la tos, pròpies d’època hivernal, unides al tipus de vestimenta d’abric que s’està localitzant al costat de les víctimes, confirmaria la hipòtesi documental que aquestes restes corresponen a tretes de les presons de Bellver i Can Mir, dutes a terme entre els mesos de gener i febrer de 1937.

A partir de demà, dijous, està previst iniciar les tasques de laboratori per dur a terme l’anàlisi antropològic i la documentació de tots els objectes localitzats fins ara.

Pla d’actuació

Les tasques d’excavació i exhumació que s’estan duent a terme al cementiri municipal de Porreres formen part del Pla de Fosses 2018-2019 del Govern de les Illes Balears, adjudicat a la Sociedad de Ciencias Aranzadi.

La intervenció és la continuació de la duta a terme el novembre de 2016, que va permetre exhumar 49 cossos de víctimes, de les quals 14 varen ser identificades i les restes es varen retornar a les seves famílies. En aquella intervenció es varen localitzar nou fosses comunes, que varen ser excavades en la seva totalitat, a excepció de la fossa número 5, que es trobava davall del bloc de nínxols construïts a la part central de la parcel·la, que podria contenir, almanco, sis individus.

Mesures de seguretat

La Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica acosta als familiars de les víctimes, a la població en general i també als mitjans de comunicació les tasques d’excavació que s’estan duent a terme a Porreres aquests dies a través d’un servei de retransmissions en directe amb l’equip tècnic d’Aranzadi, que es pot seguir des del canal de Youtube del Govern de les Illes Balears (https://youtube.com/user/CanalIllesBalears).

Davant la situació epidemiològica que viu Mallorca, aquest canal de comunicació vol oferir un seguiment acurat de les actuacions que es duen a terme a Porreres, amb total seguretat i amb tot el detall de la informació que es requereixi.

Avui, dimecres, s’ha realitzat la quarta d’aquestes connexions en la qual han participat diferents membres de l’equip d’arqueòlegs i antropòlegs de l’equip d’Aranzadi: Almudena García Rubio, Pablo Galera i Tito Aguirre, que han facilitat la darrera hora d’aquesta intervenció al cementiri de Porreres. També hi ha un canal de Whatsapp (telèfon 650 40 25 27) obert per formular preguntes en directe. La pròxima connexió està prevista per a divendres 19 de febrer, a les 16.30 hores.