LOGO CAIB
2 desembre 2018Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La Comissió Europea accepta una reivindicació històrica de la DOP Mahón-Menorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Comissió Europea accepta una reivindicació històrica de la DOP Mahón-Menorca

Els productors podran comercialitzar peces més petites, d’un mínim de 0,6 kg
El Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) ha publicat, aquest passat dimecres, un Reglament d’execució pel qual s’aprova la modificació del plec de condicions en el Registre de Denominacions d’Origen Protegides i d’Indicacions Geogràfiques Protegides «Mahón-Menorca» (DOP).
 
S’hi introdueixen, en concret, dos canvis, que responen a peticions històriques del sector: d’una banda, es modifica el pes mínim de la peça de formatge que es pot comercialitzar; de l’altra, es modifica el logotip de la DOP Formatge Mahón-Menorca.
 
Fins ara, el reglament només permetia comercialitzar peces d’entre 1 i 4 kg, tot i que, excepcionalment, permetia peces de més pes. Un cop entri en vigor la nova normativa, es podran treure al mercat peces d’entre 0,6 i 1 kg.
 
El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida Formatge Mahón Menorca va sol·licitar, l’any 2009, que es modificàs el pes mínim de la peça de formatge per atendre la tendència del mercat, que demanava formats de formatge més petits.
 
Durant aquests anys s’han fet estudis per tal de justificar tècnicament i científicament que aquestes noves presentacions gaudeixen de les mateixes característiques físicoquímiques i organolèptiques que les peces d’1 a 4 kg.
 
La Universitat de les Illes Balears (UIB) va dur a terme els estudis i assajos que demostraren que les peces de formatge DOP Mahon-Menorca de 0,6 kg a 1 kg i de més d’1 kg no presenten diferències en les característiques sensorials ni en el procés de maduració (humitat mitjana, distribució de la humitat i textura).
 
Pel que fa al logotip, se’n va sol·licitar la modificació per tal de facilitar la identificació del producte, suprimint-ne determinats elements i deixant el logo més net, per tal de millorar-ne la percepció del consumidor.
 
El nou Reglament entrarà en vigor un cop transcorregut el termini de 20 dies des de la publicació d’aquest.