4 d’agost 2021 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

L'Hospital Comarcal d'Inca prepara la quarta edició del programa «Temps de Nins» NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L'Hospital Comarcal d'Inca prepara la quarta edició del programa «Temps de Nins»

L’activitat té com a objectius prevenir trastorns i millorar les habilitats socials, comunicatives i educatives, alhora que redueix l’estigma associat a la salut mental

L’Àrea de Psiquiatria de l’Hospital Comarcal d’Inca prepara, per quart any consecutiu, una nova edició del programa «Temps de Nins», orientat a millorar el benestar emocional dels infants i joves fills de persones que pateixen un diagnòstic de trastorn mental.

Aquests infants i joves, a causa de les seves circumstàncies genètiques i ambientals, es troben en un risc més elevat de patir les conseqüències dels trastorns mentals. És en aquestes situacions que cal desenvolupar programes més específics que els ofereixin la possibilitat d’adquirir instruments i habilitats parentals, tècniques de comunicació intrafamiliar i habilitats educatives que faciliten la reducció de l’estigma i l’autoestigma que sovint s’associen a aquest tipus de trastorns.

La doctora Begoña Chacártegui, psiquiatra responsable del programa que desenvolupa l’activitat juntament amb un ampli equip de treball que comprèn diferents categories professionals, comenta que aprendre a acceptar, expressar, exterioritzar i compartir és imprescindible per afavorir el benestar emocional de pares i fills.

 

Jocs i rialles com a eines d’aprenentatge

El joc i les dinàmiques grupals com a instruments d’aprenentatge han demostrat de forma objectiva que són útils. Els adults hi troben un espai exclusiu per a ells, compartit amb altres pares, amb la guia de professionals de la salut mental, on reben eines per millorar les habilitats parentals i per fer front a les pors i a totes aquelles dificultats que es poden trobar en el seu dia a dia. Per la seva banda, els infants també tenen el seu propi espai de joc on interactuen, s’esplaien i aprenen. Finalment, pares i joves comparteixen un berenar «terapèutic» en què posen en comú tot el que han après.

L’activitat es fa una vegada al mes en horari d’horabaixa, fins a completar les deu sessions que componen el programa sencer. Cada sessió té uns objectius concrets i estructurats, com per exemple fomentar l’autoestima, reconèixer les emocions, aprendre a autoregular-se o a prevenir l’assetjament escolar, entre d’altres.

Aquesta pròxima edició començarà el 29 de setembre al Parc BIT d’Inca. Després de mantenir el programa de forma virtual al llarg de la pandèmia per COVID-19, ara es planteja reprendre les sessions de forma presencial, servant les mesures de seguretat.

L’accés al programa és tan senzill com fer arribar un correu electrònic a tempsdenins@hcin.es demanant informació. Es tracta d’una activitat oberta a totes les persones interessades amb diagnòstic de trastorn mental greu residents a Mallorca i als seus fills.