LOGO CAIB
Contingut
9 gener 2019| <9ªL> Presidenta

Armengol anuncia que Lloseta rebrà una inversió de 41 milions d'euros per a l'impuls de 8 projectes industrials NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Armengol anuncia que Lloseta rebrà una inversió de 41 milions d'euros per a l'impuls de 8 projectes industrials

El Govern acorda amb el Ministeri d'Indústria i les empreses Cemex, Acciona i Enagás l'impuls d'unes iniciatives que permetran la creació de més de 50 llocs de treball directes, 40 d'indirectes i 70 més per construir les noves instal·lacions
La presidenta Francina Armengol i la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, han presentat avui els acords assolits amb les empreses Cemex, Acciona i Enagás a fi d’impulsar 8 projectes industrials que es desenvoluparan els propers mesos a la zona de Lloseta. Aquests acords permetran la creació de més de 50 llocs de treball directes i 40 d’indirectes, a més de la contractació de 70 treballadors per a la construcció de les instal·lacions necessàries per als nous projectes. L’import estimat del conjunt de les inversions suma més de 41 milions d’euros, que es reparteixen en 6 projectes relacionats amb Cemex i 2 amb Enagás, Acciona i Cemex.

La presentació s'ha fet aquest matí a Lloseta i ha comptat amb la presència institucional de Xema Muñoz, batle del municipi; Bel Busquets, vicepresidenta i consellera d'Innovació, Investigació i Turisme; Iago Negueruela, conseller de Treball, Comerç i Indústria, i Marc Pons, conseller de Territori, Energia i Mobilitat. Per part de les empreses, hi han participat Ángel Luis Galán, director general d'Assessoria Jurídica i Relacions Institucionals de Cemex España; Marcelino Oreja, conseller delegat d'Enagás, i Rafael Mateo, conseller delegat d'Acciona Energia.

La presidenta ha manifestat que l'impuls d'aquests projectes permetrà “reindustrialitzar la zona” i que les empreses participants s'han compromès a incorporar treballadors de Cemex als nous projectes. També ha destacat que són iniciatives “molt importants en els àmbits econòmic, ambiental i laboral, ja que suposaran una inversió de 41 milions d'euros, l'impuls de projectes energètics innovadors, la creació directa de més de 50 llocs de treball i d'uns altres 40 llocs de treball indirectes”.

Armengol ha agraït a la ministra Maroto, l'alcalde de Lloseta, el conseller Negueruela, els sindicats, CEMEX, Enagás i Acciona la seva implicació i el seu compromís a tirar endavant uns projectes que permetran aprofitar les infraestructures existents de Cemex per desenvolupar 6 iniciatives empresarials. En aquest sentit, ha explicat que aquests compromisos també possibilitaran, “gràcies a l'important esforç inversor d'Acciona i Enagás i a la cessió de terrenys per part de Cemex, la creació d'una innovadora Planta d'Hidrogen Renovable i d'un parc fotovoltaic que l'alimentarà.”

“M'agradaria destacar aquest projecte –ha afegit la titular de l'executiu–, ja que, a més de preveure la contractació de 70 treballadors per construir-lo, és una iniciativa pionera a Espanya que permetrà sumar valor afegit a la nostra indústria, avançar en sostenibilitat ambiental i subministrar energia neta a la flota de busos de Mallorca i de l'EMT”.
Finalment, la representant del Govern ha posat de relleu la “capacitat d'entesa demostrada per tots els actors implicats” per assolir uns acords que augmentaran la inversió en el teixit industrial balear, afegiran socis importants com Acciona i Enagás i, finalment, convertiran una planta de ciment “en el naixement de 8 nous projectes empresarials que ajudaran a transitar cap a la diversificació, una indústria més neta i innovadora i l'impuls de combustibles més verds i eficients”.

Els acords

La presentació d’aquests projectes es fa una vegada signat per part del Govern de les Illes Balears signat, a finals de desembre, un acord d’intencions amb les empreses esmentades, en el marc de la mesa de negociació oberta per la ministra Reyes Maroto a Madrid amb els governs de les Illes Balears i d’Andalusia, representants de Cemex i del comitè d’empresa de la cimentera, per trobar alternatives a l’execució d’un expedient de regulació a les plantes de Lloseta i Gàdor i que, en el cas de Mallorca, afectava un centenar de treballadors.

Avui mateix, la presidenta Armengol i la ministra Reyes Maroto han ratificat el compromís amb les empreses esmentades per impulsar la reindustrialització de la zona de Lloseta, a través de projectes innovadors i pioners i per a l’impuls d’energies renovables. Les empreses que engeguen aquestes iniciatives han manifestat el seu compromís amb l’Administració autonòmica de contractar preferentment els treballadors afectats per l’ERO de Cemex.

Planta d’hidrogen renovable i parc fotovoltaic

Dos dels projectes més innovadors són els que impulsen les corporacions d’Acciona i Enagás, els quals, sota el nom “Power to Green Hydrogen - Mallorca”, desenvolupen dues iniciatives interrelacionades, que consisteixen en la creació d’una planta de generació d’hidrogen renovable i un parc fotovoltaic. El projecte “Power to Green Hydrogen” compta amb la participació del Govern de les Illes Balears i el suport del Ministeri d’Indústria, atesa la rellevància que significa implantar una indústria neta i sostenible d’aquesta envergadura a les Illes Balears, capdavantera en l’àmbit de la Unió Europa. Per la seva banda, Cemex facilitarà els terrenys on es desplegarà aquesta instal·lació.
L’objecte de crear una planta de generació d’hidrogen renovable com a “combustible verd” servirà per abastir una àmplia flota d’autobusos de transport públic, amb els beneficis mediambientals i socials que això implica.

Aquesta planta tindrà com a única font energètica un parc fotovoltaic que es construirà específicament per al projecte. Aquesta iniciativa compta amb l’impuls de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia i la col·laboració del Consorci de Transports de Mallorca i l’Empresa Municipal de Transports de Palma.

Els altres projectes

Cemex ha plantejat un seguit d’iniciatives que permetran un nou enfocament a l’activitat industrial de la zona, menys contaminant i més sostenible que la planta de ciment que operava fins ara a Lloseta.

Així, Cemex crearà una planta mòbil de tractament d’àrids, que s’ubicarà a les actuals instal·lacions a Lloseta. També es crearà allà mateix una planta de fabricació d’asfalts impulsada per una empresa independent.

Un tercer projecte és la creació, per part de Cemex, d’una planta de logística, ensacada i expedició de materials produïts per l’empresa, que es complementen amb dos centres de distribució a les sitges de Cemex al ports de Palma i d’Alcúdia.

Així mateix, i segons es desprèn dels acords signats amb el Govern balear, part de la plantilla de Cemex crearà una cooperativa dedicada al transport de materials.
En darrer lloc, Cemex impulsarà un centre tecnològic de Recerca i Desenvolupament (R+D) vinculat als altres projectes que aquesta empresa desenvoluparà a les Illes Balears.