28 març 2019 | <9ªL> Presidenta

La Mesa de Diàleg Social presenta el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Mesa de Diàleg Social presenta el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears

El Pla pretén promoure el lideratge científic i tecnològic de les Illes Balears, fomentar la creació de llocs de feina de qualitat, millorar la competitivitat empresarial i treballar per a la recerca de solucions als reptes de les Balears
La Mesa de Diàleg Social ha presentat el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears 2018-2022, en el marc del Pacte per a la Competitivitat, l’Ocupació de Qualitat i el Progrés Social. Aquest Pla té com a finalitats impulsar el lideratge científic i tecnològic de l’arxipèlag, fomentar la innovació, potenciar el talent, augmentar la productivitat i competitivitat empresarial, afavorir la creació de llocs de feina de qualitat i millorar els serveis públics, per donar resposta als reptes de la societat balear per millorar el benestar de la ciutadania.
 
La reunió de la Mesa s’ha duit a terme avui matí a l’Escola d’Hoteleria (EHIB) i ha comptat amb la participació de representants institucionals, agents econòmics i socials, la Universitat de les Illes Balears i entitats vinculades al sector de la ciència, la innovació i el coneixement i a la societat civil de les Illes Balears.
 
La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha expressat que aquest és un pla «consensuat, fruit del treball de moltes persones i organitzacions, que permetrà  posar les bases per a una societat de futur: més competitiva, pròspera i responsable».
 
Armengol ha assenyalat que el Pla persegueix dos objectius: d’una banda, «fer que el coneixement creixi en quantitat i qualitat per canviar el model de creixement i caminar cap a un model econòmic més divers, competitiu, desestacionalitzat i sostenible en el temps, que generi llocs de feina de qualitat», i de l’altra, «donar resposta als reptes de la nostra societat per avançar en totes les dimensions de la sostenibilitat: salut i cronicitat, eficiència en el consum de recursos, impuls de les energies netes i conservació del nostre patrimoni natural».
 
En aquest sentit, ha apuntat que, atès que els desafiaments són col·lectius i requereixen actuacions en tots els àmbits, el Pla té un caràcter transversal i disposarà de fons tant de la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, com de l’impost del turisme sostenible i de les conselleries d’Educació i Universitat; Salut; Treball, Comerç i Indústria, i Medi Ambient, Agricultura i Pesca.
 
D’altra banda, la vicepresidenta del Govern i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha destacat que el Pla té un pressupost total de 410 milions d’euros, la qual cosa demostra «el compromís de tot el Govern, que ha tingut l’economia del coneixement com un eix central durant tota la legislatura». Així, ha explicat que el Pla és «un projecte transversal, amb el qual volem aconseguir ser més competitius, que les nostres empreses avancin en el procés cap a la innovació, perquè és el que ens durà cap a la diversificació».
 
Busquets ha afegit que amb aquest Pla el Govern també pretén crear més llocs de feina i que aquests siguin qualificats. Ha afirmat que l’economia del coneixement, en si mateixa, genera llocs de treball qualificats. En aquesta línia, ha fet referència a la promoció del talent: «Volem incentivar projectes de recerca i que el talent que genera la nostra Universitat quedi aquí i, de la mateixa manera, que tot el talent que va haver d’emigrar amb la crisi retorni».
 
La vicepresidenta ha acabat la seva intervenció fent referència a la necessitat de col·laborar amb el món empresarial, ja sigui amb incentius fiscals com propiciant un entorn de treball per desenvolupar projectes de recerca. Així mateix, ha assenyalat que amb el Pla es volen promoure unes infraestructures que estiguin al servei de la investigació i puguin beneficiar mesures per a la protecció del medi ambient.
 
Per acabar, tant la presidenta com la vicepresidenta han agraït la implicació, el diàleg i l’esperit de consens demostrat per totes les entitats que integren la Mesa de Diàleg Social, tant a l’hora d’elaborar aquest Pla com per tirar endavant altres iniciatives que han estat importants per a les Illes Balears, com ara els plans d’ocupació, de RIS3, d’emprenedoria, d’indústria i de formació professional, dissenyats i aprovats aquesta legislatura en el marc del Pacte per la Competitivitat, l’Ocupació de Qualitat i el Progrés Social.
 
Pressupost del Pla
El Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears està alineat amb els objectius de l’estratègia europea de ciència i tecnologia i té un pressupost de 410.808.762 milions d’euros. L’aportació de la Direcció General d’Innovació i Recerca al Pla per al període 2018-2022 és de 80.287.771 €, als quals s’han d’afegir els 330.520.991 € de les aportacions en R+D+I de les conselleries d’Educació i Universitat; Salut; Treball, Comerç i Indústria, i Medi Ambient, Agricultura i Pesca.
 
Línies d’actuació
Aquest Pla preveu diverses línies d’actuació perquè el sistema de ciència, tecnologia i innovació de les Illes Balears sigui més eficaç i equilibrat. Són unes línies d’actuació que tenen un eix transversal: les accions d’R+D+I han d’estar orientades a trobar solucions als reptes de la societat balear. Aquests reptes són de salut, canvi demogràfic i benestar; bioeconomia i economia circular; energia sostenible, eficient i neta; transport intel·ligent, sostenible i integrat; eficiència en la utilització de recursos i matèries primeres; societat canviant, innovadora i segura, i economia, societat i cultura digitals.
 
  1. Promoció del talent. Els recursos humans són la base per a la creació, l’absorció i la transformació del coneixement. Per això, és necessari continuar insistint tant en la formació de personal d’R+D+I com en la incorporació de personal d’R+D+I en el sector públic i en el privat. A aquesta línia d’actuació s’hi destina el 40 % del pressupost total del Pla.
 
  1. Consolidació de la base científica. Per tal de donar suport a la creació de coneixement competitiu a escala internacional i a l’excel·lència investigadora, es defineixen dos programes: un per a la dinamització dels recursos en els grups de recerca i l’altre de desenvolupament d’infraestructures i equipament cientificotècnic a la comunitat.
 
  1. Impuls a la competitivitat. Com que les actuacions en R+D són fonamentals per al desenvolupament econòmic de les Balears, és necessari que les empreses incrementin la seva competitivitat a través de la generació i la incorporació de coneixements. Per tant, cal posar-los a l’abast les eines científiques i tecnològiques existents.
 
  1. Mesures d’acompanyament. Amb l’objectiu de fer arribar a tota la societat la importància del coneixement i la innovació, es defineix un programa d’empresa, per incentivar les empreses a dur a terme recerca i desenvolupament tecnològic, i un altre programa de societat, per divulgar la ciència i la tecnologia.
 
Algunes mesures del Pla
  • Aprovació i desenvolupament de la Llei de la ciència, que contribuirà a l’atracció de talent.
  • Creació i impuls de l’Institut per a la Recerca de les Illes Balears (IRIB), que enfortirà els grups de recerca tant del sector públic com del privat.
  • Suport a la innovació empresarial i incentius fiscals a les empreses en R+D, en línia amb el que s’ha fet fins ara, perquè les empreses innovadores ofereixen serveis d’alt valor afegit i creen llocs de feina de qualitat.
  • Ajuts a grups de recerca i a projectes d’R+D d’interès per a les Illes Balears.
  • Ajuts per a la incorporació de personal investigador i tècnic de suport.
  • Organització d’activitats divulgatives, així com formació en difusió i divulgació de ciència, tecnologia i innovació.