27 març 2019 | <9ªL> Presidenta

Armengol recorda que el CES enforteix la capacitat de planificació socioeconòmica de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Armengol recorda que el CES enforteix la capacitat de planificació socioeconòmica de les Illes Balears

El Govern ha recuperat aquesta legislatura el Consell Econòmic i Social de les Illes Balears, que ha presentat l’«Estudi sobre la prospectiva econòmica, social i mediambiental de les societats de les Illes Balears a l’horitzó 2030»
El Consell Econòmic i Social (CES) de les Illes Balears ha presentat aquest dimecres l’«Estudi sobre la prospectiva econòmica, social i mediambiental de les societats de les Illes Balears a l’horitzó 2030». Es tracta de la primera part d’un encàrrec del Govern al CES per avaluar la situació de la comunitat en els propers deu anys i fer una bateria de propostes per encaminar les polítiques de futur.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha destacat la recuperació del CES com a espai de reflexió i estudi durant aquesta legislatura, ja que gràcies a la seva feina com a òrgan independent permet restablir el diàleg i la participació dels principals agents econòmics i socials amb l’executiu i enforteix la capacitat de planificació socioeconòmica de les Illes Balears. Per altra banda, ha agraït també la implicació de la Universitat de les Illes Balears en l’elaboració de l’estudi.

La segona part de l’encàrrec correspon a organitzar debats específics en el si del CES per elaborar i consensuar una proposta de dictamen. Armengol ha valorat positivament la feina realitzada pel CES i ha agraït l’elaboració d’aquest llibre blanc «que permet avançar-nos d’aquí a deu anys i posar la mirada i els esforços necessaris per corregir les advertències i seguir amb les millores necessàries perquè aquesta comunitat pugui continuar progressant el 2030». En aquesta línia, Armengol ha recordat que el Govern «ha pensat en el curt i en el llarg termini» a l’hora de prendre decisions.

A l’acte de presentació també hi han assistit el president del CES Balears, Carles Manera; el president del CES Espanya, Marcos Peña; el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, i el catedràtic en economia Antón Costas.

Eixos del llibre blanc
El llibre blanc compta amb 9 capítols diferents on s’analitzen els principals factors econòmics i socials de les Illes Balears. Així, per exemple, en els primers capítols s’expliquen els escenaris demogràfics, econòmics, laborals i de consum que es presentaran en els propers deu anys. També s’hi estudia la política científica, industrial i les principals forces de transformació digital.

D’altra part, l’estudi també dona especial rellevància al canvi climàtic i a com pot afectar la comunitat a partir de 2030. L’educació, les infraestructures, la mobilitat o el benestar social són altres dels temes amb els quals s’ha enfocat l’elaboració del llibre blanc del CES.
De manera complementària, els fòrums insulars de cadascuna de les illes hauran de facilitar una visió contrastada de les propostes de l’estudi per afinar les singularitat de la realitat pluriinsular.