8 gener 2018 | <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

Govern i Consell aconsegueixen el compromís del Ministeri d’ activar un pla de contingència per garantir el sistema elèctric de Menorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Govern i Consell aconsegueixen el compromís del Ministeri d’ activar un pla de contingència per garantir el sistema elèctric de Menorca

Es crearà un comitè tècnic de coordinació per controlar la agilització de la tramitació del segon cable i el desplegament de les mesures del pla
El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, i la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, acompanyats del director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, han aconseguit avui el compromís del  secretari d’Estat d’Energia, Daniel Navia, d’activar un pla de contingència per a garantir el sistema elèctric de Menorca, tota vegada que s’ha deixat inoperatiu el cable. Igualment, també s’ha obtingut el compromís d’accelerar  el segon cable.

El pla de contingència era una de les principals peticions del Govern i del Consell al Ministeri, amb la concreció de mesures específiques que garanteixin tant el reforçament de les xarxes de distribució com les de producció per tal d’assegurar que no hi haurà problemes.

Per tal d’organitzar les actuacions,  s’ha decidit la creació d’un comitè de coordinació entre el Ministeri, Govern i Consell que permetrà controlar la rapidesa en la tramitació del segon cable i el desplegament del pla de contingència.

El conseller Pons ha insistit en què es imprescindible que es posi calendari a les distintes actuacions per retornar la connexió a Menorca el més aviat possible, i també,  que es detalli el desplegament de mesures del pla de contingència que han de dur a terme tant l’empresa productora de l’energia com la distribuïdora.

En aquest sentit, el conseller ha posat damunt la taula una proposta que, com a mesura temporal, permetria dotar Menorca de seguretat en el subministrament en el cas de fallida del sistema general: la instal·lacions de generadors. De moment, no s’ha concretat encara si aquesta serà una de les actuacions del pla o d’altres que podrien complir tècnicament aquest objectiu.

Altres mesures que ha d’incloure el pla podrien ser: garantia de torretes i línies de recanvi en el territori de Menorca -per abordar qualsevol avaria ràpidament- o més control a les subestacions, entra d’altres.
 
Tant el conseller com la presidenta han qualificat com a positiu el posicionament del Ministeri –no sense advertir que els problemes que ara es donen es podrien haver previst i pal·liat-  i han destacat que s’han donat garanties de què no hi haurà problemes de subministrament, ni en temporada baixa ni en temporada alta.  Igualment, han valorat que la creació del comitè de seguiment conjunt “permetrà avançar i controlar el compliment dels compromisos que ha assumit el Ministeri, que és el responsable del subministrament energètic a l’Illa”.
 
 Quant a l’agilitació de la tramitació del segon cable  com a substitut del que ha quedat inoperatiu, el conseller ha assegurat que aquest és el compromís del Ministeri i que, per tant , cal esperar que es vagin aprovant els tràmits preceptius.El Ministeri ha garantit també que s’iniciarà la tramitació d’un altra cable de manera que es garanteixi el doble enllaç entre Mallorca i Menorca


Els nou enllaç i el pla de contingència formen part del  pla que ha presentat el Govern al Ministeri per millorar el sistema elèctric de Menorca i que inclou també mesures sobre les quals també s’ha demanat al Ministeri que s’hi impliqui:

-La agilitació dels parcs de renovables  en tràmit: en el cas de Menorca, Son Salomó. Cal destacar que amb aquest parc (pendent de l’autorització de la connexió per part del Ministeri), Menorca podria produir el 20% de l’energia de font renovable. El Ministeri ha informat que en els tres propers mesos es farà la subhasta de la quota específica per a Balears.

-El canvi a gas natural de la central de Maó, que actualment funciona amb fuel i gasoil. En aquest sentit, el conseller ha advertit al Ministeri –que en anteriors reunions s’ha oposat al canvi- que la situació actual (sense el cable) obligarà a incrementar més la producció de la central. “Ara es farà més palesa que mai, amb una major producció, la necessitat de què la central deixi de funcionar amb els combustibles més contaminants i s’aposti pel gas natural, que té un menor cost econòmic i, evidentment, un molt menor cost mediambiental”.

Des del Ministeri s’ha contestat al conseller que s’està avaluant la situació i deixen la porta oberta al canvi, tot i que no s’ha concretat res més.