17 desembre 2019 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Finalitza la reforestació de la finca pública de sa Duaia, una de les zones més afectades pels incendis forestals NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Finalitza la reforestació de la finca pública de sa Duaia, una de les zones més afectades pels incendis forestals

S’han sembrat 21.000 arbres en una àrea de 32 hectàrees dins la Xarxa Natura 2000

El Servei de Gestió Forestal de la Conselleria de Medi Ambient i Territori ha acabat, aquest mateix mes de desembre, la reforestació de la finca pública de sa Duaia, al terme municipal d’Artà. Es tracta de la segona fase del Pla de Restauració Ambiental de l’àrea incendiada de Cala Torta, iniciat el 2013 i motivat per la recurrència dels incendis forestals en aquesta zona.

Les tasques han consistit en la sembra de 21.000 plantes forestals, majoritàriament pins blancs, procedents del Centre Forestal de les Illes Balears (CEFOR). La inversió d’aquesta segona fase ha estat de 151.664,67 € i s’ha duit a terme entre el 2018 i el 2019.

Amb aquesta reforestació es pretén frenar la desertització, recuperar els hàbitats degradats i els ecosistemes forestals perduts per mor dels incendis. Aquest és un espai natural protegit per la Xarxa Natura 2000.

El Llevant de Mallorca és una zona on els incendis forestals han estat recurrents al llarg dels anys. El més greu, el 31 d’agost de 1992, va cremar 2.150 ha. El darrer incendi en aquesta zona va calcinar 480 ha forestals i va afectar gran part de la finca pública de sa Duaia.

A més, s’ha fet un tancament de 2.000 metres lineals a les zones repoblades per preservar les plantes davant la presència d’herbívors.

Durant la primera fase de regeneració de la coberta vegetal, realitzada entre el 2014 i el 2015, es varen plantar més de 12.100 plantes a un total de 36 hectàrees.

Es preveuen per al futur actuacions de manteniment i conservació de la zona reforestada, per tal d’aconseguir que els arbres plantats arribin a l’estadi de maduresa i contribueixin, mitjançant la generació de pinyes i llavors, a la regeneració natural d’aquesta zona del nord de Mallorca.