LOGO CAIB
23 de novembre de 2017Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

Estratègia comuna de les Balears, Canàries, Ceuta i Melilla per aconseguir el 75 % del descompte de resident en trajectes amb la península i la subvenció al 100 % de les taxes aèries NNota Informativa

Estratègia comuna de les Balears, Canàries, Ceuta i Melilla per aconseguir el 75 % del descompte de resident en trajectes amb la península i la subvenció al 100 % de les taxes aèries

Els consellers de les illes Canàries, de Ceuta, de Melilla i de les Illes Balears trameten una carta al Ministeri de Foment per sol·licitar una reunió conjunta a fi de plantejar a l’Estat mesures per millorar la connectivitat

La primera trobada entre els governs de les Illes Balears, Canàries, Ceuta i Melilla celebrada a Palma ha permès consolidar una estratègia comuna dels quatre territoris extrapeninsulars per plantejar davant l’Estat millores en la connectivitat que permetin equiparar els drets de mobilitat dels ciutadans i empreses d’aquests territoris amb els de la resta d’Espanya.
 
L’increment del descompte de resident del 50 % al 75 % en les connexions amb la Península i la subvenció del 100 % de les taxes aeroportuàries són dues de les mesures més importants que han consensuat els quatre governs i que se sol·liciten de manera conjunta davant l’Estat.
 
El conseller de Territori, Energia i Mobilitat de les Illes Balears, Marc Pons; el vicepresident i conseller d’Obres Públiques i Transports del Govern de Canàries, Pablo Rodríguez; el conseller de Foment del Govern de la Ciutat Autònoma de Ceuta, Néstor García, i el viceconseller de Turisme del Govern de la Ciutat Autònoma de Melilla, Javier Mateo, han firmat avui una carta conjunta adreçada al ministre de Foment, Iñigo de la Serna, en la qual informen de les conclusions de la trobada i sol·liciten una reunió conjunta amb l’objectiu d’iniciar una negociació perquè l’Estat adopti les mesures que necessiten els ciutadans d’aquests territoris.
 
La primera trobada entre els quatre territoris extrapeninsulars ha nascut amb vocació de continuïtat i, de fet, s’ha acordat la creació d’un comitè permanent de les regions extrapeninsulars que permetrà seguir l’execució del full de ruta comú que s’han marcat els quatre governs.
 
El conseller de Territori, Energia i Mobilitat de les Illes Balears, Marc Pons, ha destacat la importància de l’estratègia dels quatre territoris, «que ens permet tenir un full de ruta comú definit per sobre dels colors polítics dels governs perquè l’objectiu és aportar solucions als ciutadans». «Junts som més forts i la capacitat d’influència serà més gran per abordar la problemàtica que compartim els territoris extrapeninsulars», ha destacat Marc Pons.
 
El conseller de les Illes Balears ha insistit que «som els territoris extrapeninsulars i necessitam que qui té la capacitat de decisió, l’Estat, s’involucri per aportar solucions a la connectivitat tant aèria com marítima dels nostres territoris».
 
Pons, com a amfitrió de la trobada, ha estat l’encarregat d’explicar les conclusions de la trobada, entre les quals destaquen, entre d’altres:
- Sol·licitud de l’increment del descompte de resident per a les connexions amb la Península, tant aèries com marítimes, al 75 %.
- Subvenció del 100 % de les taxes aeroportuàries per a residents.
- Descompte per al vehicle del resident en connexions marítimes.
 
Els consellers han coincidit en el fet que les peticions que es plantegen són necessàries per corregir la situació de desavantatge que ara com ara viuen els ciutadans dels territoris extrapeninsulars en la seva mobilitat.
 
Igualment, han assenyalat també que aquest és l’inici d’un camí conjunt i que, si bé la conjuntura actual, pendent de l’aprovació dels pressuposts de l’Estat, és propícia, les reivindicacions no caduquen i es continuaran defensant de manera conjunta, ha emfatitzat el viceconseller de Turisme de Melilla, Javier Mateo.
 
De la mateixa manera, els consellers mantenen que la repercussió econòmica de mesures com l’increment del descompte de resident o l’eliminació de les taxes aeroportuàries és assumible per l’Estat.
 
Segons han informat els consellers, les Balears xifren en 27 milions el cost de l’eliminació de les taxes i en 43 milions l’increment del descompte de resident. Les illes Canàries eleven el cost del descompte a 78 milions i el de les taxes a 44 milions; Ceuta, a 4 milions d’euros, i Melilla, a 6 milions.
 
El vicepresident i conseller d'Obres Públiques i Transports del Govern de Canàries, Pablo Rodríguez, ha explicat que tant la bonificació de les taxes com l’increment del descompte de resident són mesures positives adoptades individualment, però també complementàries, per aconseguir abaratir el cost del bitllet per als residents.