21 maig 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Es presenten els hivernacles experimentals d’investigació sobre el comportament de la Xylella NNota Informativa

Es presenten els hivernacles experimentals d’investigació sobre el comportament de la Xylella

S’analitzaran 780 entre arbres i plantes d’algunes varietats d’ametller, vinya i olivera
La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha posat en marxa dos hivernacles de bioseguretat a la finca experimental de Sa Granja per tal d’estudiar la patogenicitat de Xylella fastidiosa als cultius de 17 varietats d’ametller, 19 de vinya i 29 d’olivera, així com en les espècies forestals del pi blanc, la savina, l’alzina i l’aladern de fulla ampla. Així, es pretén identificar les varietats més resistents al bacteri per a potenciar-ne la plantació. Als hivernacles també s’analitzen els insectes vectors i la seva capacitat de transmissió. També es poden veure les primeres proves d’inoculacions en ametllers que es varen dur a terme a final de l’any 2017.
 
En una visita que s’ha fet aquest matí als hivernacles i també laboratori el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha recordat que després de la detecció del primer positiu, ara fa dos anys, es va posar en marxa tota la maquinària de la Conselleria i que hem aconseguit un dels èxits més grans d’aquesta legislatura, que va ser aconseguir la contenció. Vidal ha explicat que «per poder conviure amb la Xylella hem de conèixer quines són les varietats que presenten major resistència i la de suport al sector. Amb aquests coneixements sabrem quines varietats podem replantar, quines varietats oferiran resistència i de la mà dels coneixements científics hem d’anar desenvolupant les estratègies perquè el sector no es vegi perjudicat en el futur». En aquest sentit, el conseller del ram ha destacat que des de la Conselleria s’ha treballat en la participació, la investigació, l’experimentació i suport al sector.
 
Durant la visita, tal com ha explicat el patòleg vegetal Eduardo Moralejo, encarregat de les inoculacions, aquestes proves de patogenicitat que es duen a terme a l’hivernacle consisteixen a aïllar el bacteri, fer-ne un cultiu per preparar l’inòcul en un medi adequat i després realitzar una inoculació mecànica a les diferents varietats en què es volen assajar, en total unes 780 entre plantes i arbres.

Les varietats d’ametller que s’estudiaran són belona, vairo, marinada, avijor, penta, soleta, marta, isabelona, guara, penta i vialfas. En el cas de la vinya, s’assajaran les varietats de gorgollassa, mandó, premsal, argamussa, giró ros, manto negre, callet, vinater blanc, mancés, giró negre, esperó de gall, cabernet sauvignon, chardonnay, macabeu, merlot, sauvignon blanc, syrah, ull de llebre i viognier. Pel que fa a l’olivera, s’estudiaran la lecciana, l’arbequina, frantoio, kalamon, koroneiki, leccino, manzanilla de sevilla, morrut, picual, picudo, arbosana, manzanilla cacereña, changlot real, cornicabra, empeltre, hojiblanca, llumeta, chiquitita, gordal sevillana, alfafara, aloreña, blanqueta, castellana, farga, lechín de granada, lechín de sevilla, morisca, sevillenca, verdial de Badajoz, verdial de Huévar.   
 
Actualment hi ha 692 positius de Xylella fastidiosa confirmats en plantes i arbres de les Illes Balears. Del total de positius confirmats, 415 corresponen a Mallorca, 162 a Eivissa i 115 a Menorca. A Formentera no s’ha detectat encara cap vegetal afectat. A banda de les línies d’investigació que ha obert el Govern, hi ha també altres mesures de prevenció, com el control oficial de l’estat fitosanitari de les plantes de viver i la neteja de boscos, projecte que està subvencionat pel fons de l’impost de turisme sostenible.