26 novembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

En el 2018 s’han atès 38 tortugues marines en el programa de recuperació del COFIB i el Palma Aquarium NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

En el 2018 s’han atès 38 tortugues marines en el programa de recuperació del COFIB i el Palma Aquarium

Alumnes del CEIP Punta de n'Amer de Sant Llorenç des Cardassar amollen dues tortugues marines recuperades
La recuperació de fauna és un servei gestionat pel Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB). Des de l'any 2014 COFIB manté un contracte d'assistència tècnica amb Palma Aquarium, entitat responsable de realitzar el registre anual dels avaraments de tortugues marines a les Balears, la identificació de les causes i la recuperació dels exemplars ferits i / o malalts que arriben a la costa. Durant el 2018, un total de 38 avaraments de tortugues marines han estat atesos a les Illes Balears, d’aquestes, 27 van ser a Mallorca, 7 a Eivissa i Formentera, 4 a Menorca (14 d'aquests 38 animals han arribat vius a la costa). Tots els animals vius han estat traslladats als centres de recuperació de les diferents illes i han rebut atenció veterinària. Els casos més greus s'han derivat a Mallorca, per a ser atesos per l'equip tècnic de Palma Aquarium, les proves diagnòstiques i les cirurgies es duen a terme a l'Hospital Veterinari Aragó.
 
Aquest matí, un centenar de joves del CEIP Punta de n'Amer de Sant Llorenç des Cardassar han pogut gaudir d’una experiència inoblidable a la platja de Sa Coma ja que han estat testimonis de l’amollada de de dos exemplars de tortugues marines, Kalos i Maria, recuperades pel COFIB i el Palma Aquarium.
 
Breu història de la tortuga Kalos  
Aquest exemplar va ser trobat surant a la deriva a conseqüència d'una possible col·lisió amb una embarcació. Portava una gran quantitat d'organismes acoplats al seu cos ( epibionst) cobrint una important lesió de closca i també la resta del cos. Presentava flotabilitat positiva, múltiples fractures a la cintura pèlvica, aleta posterior dreta i closca, patia una paràlisi parcial de les aletes posteriors provocades per dany medul·lar.
Va ser tractada per la veterinària Dr. Ema Renga a les instal·lacions d'Aragó Hospital Veterinari i sotmesa a un TAC a l'Hospital Veterinari de la Universitat de València. La seva recuperació ha estat llarga romanent en el centre de recuperació poc més d'un any.
 
 
Breu història de la tortuga Maria
En el cas d'aquest exemplar trobat per un pescador, estava atrapada en un garbuix de brossa marina, caps, restes de xarxes i plàstics enredats en la seva aleta anterior dreta. Les lligams van provocar una ferida sense fractura a la seva aleta, sense afectació òssia. Malgrat les seves ferides presentava bon estat de salut i la seva recuperació ha estat molt ràpida. Ha estat al centre poc més d'un mes.
 
 
Tortugues marines, amenaces i categoria de protecció
A la Mediterrània es citen tres espècies de tortugues marines: la tortuga babaua (Caretta caretta), la tortuga verda (Chelonia mydas) i la tortuga llaüt (Dermochelys coriacea). Amb diferència Caretta caretta és l'espècie més abundant a la Mediterrània. El mar Balear és una important àrea d'alimentació per a aquesta espècie, que ens visita en els seus llargs viatges migratoris. S'estima que el 80% dels exemplars de Caretta caretta que trobem en aigües de l'arxipèlag balear són d'origen Atlàntic, mentre que el 20% restant procedeixen de les àrees de cria per a aquesta espècie situades a la Mediterrània Oriental.
Entre les principals amenaces que afronta aquesta espècie destaquen: la interacció amb pesca, la contaminació, el tràfic marítim i la destrucció de les seves àrees de nidificació. En els últims anys, s'observa que la principal causa que porta a les tortugues al centre de recuperació són els plàstics, que els ingereixen confonent-los amb aliment (meduses) o es converteixes en trampes mortals (enmallaments).
Caretta caretta està catalogada com VULNERABLE en el Catàleg Balear d'Espècies Amenaçades i és objecte d'un programa de recuperació de fauna que porta a terme el Govern Balear, a través del servei de Protecció d'Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca.