LOGO CAIB
Contingut
30 gener 2019| <9ªL> Conselleria de Salut

Els pacients de l’Hospital Comarcal d’Inca esperen 64 dies per operar-se, de mitjana NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
No n’hi ha cap que hagi d’esperar més de 180 dies per a una intervenció quirúrgica

Els pacients de l’Hospital Comarcal d’Inca esperen 64 dies per operar-se, de mitjana

La Comissió de Participació Ciutadana està formada pels representants dels municipis de l’àrea d’influència de l’Hospital
Els usuaris de l’Hospital Comarcal d’Inca han d’esperar, de mitjana de temps, 64 dies per a una intervenció quirúrgica, 8 dies manco que ara fa un any; en total hi ha 1.014 pacients pendents d’una operació, però no n’hi ha cap que hagi d’esperar més de 180 dies. Per una altra banda, cal esperar una mitjana de 48 dies per acudir a la consulta d’especialista; en total hi ha 1.141 pacients pendents de cita. Aquestes són les dades que ha presentat l’equip directiu de l’Hospital Comarcal d’Inca —encapçalat per la gerent, Soledad Gallardo— als batles i regidors dels municipis de l’àrea d’influència del centre en el marc de la Comissió de Participació Ciutadana.
 
L’objectiu d’aquesta trobada, que té lloc un cop l’any, és fer balanç de l’activitat assistencial i presentar les accions que s’han iniciat i els projectes prevists.
Hi han assistit el batle d’Inca, Virgili Moreno; la regidora d’Assumptes Socials d’Alcúdia, Agüi Lobo; el batle de sa Pobla, Biel Ferragut; la regidora de Serveis Socials de Santa Margalida, Joana Llull; el batle de Selva, Antoni Frontera; la batlessa de Llubí, Magdalena Perelló; el batle de Maria de la Salut, Biel Mas; el batle de Costitx, Antoni Salas; el batle de Búger, Rafael Capó, i el regidor d’Escorca Bernat Vallori. També hi han assistit el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, i el gerent del SAMU 061, Antoni Bellver.
 
Durant la presentació, la gerent de l’Hospital ha destacat la importància d’aquest òrgan de participació, ja que “permet escoltar les necessitats dels pobles per tal de millorar l’atenció als ciutadans, per mitjà del diàleg i de la participació”.
 
L’any 2018, l’Hospital Comarcal d’Inca va atendre 66.247 urgències, xifra que representa un increment del 4,8 % respecte de l’any anterior, i 161.989 consultes externes (+ 0,9 %); a més, va registrar 8.177 altes d’hospitalització (+ 0,8 %) i s’hi varen dur a terme 6.082 intervencions quirúrgiques.
 
En la sessió de la Comissió també s’ha informat sobre nous programes assistencials implantats l’any passat, com ara el de cirurgia reconstructora immediata per als casos de càncer de mama, el Servei d’Estomateràpia o la segona ronda del cribratge del càncer de còlon. A més, s’ha consolidat el Servei de Pediatria i s’ha incrementat la plantilla del Servei d’Urgències contractant cinc facultatius.
 
En el marc del desenvolupament del programa Kronos, per a l’abordatge del pacient crònic complex —emmarcat en l’Estratègia de la Cronicitat impulsada pel Servei de Salut— s’ha obert un minihospital de dia on es fan valoracions, proves diagnòstiques i teràpies immediates que eviten els ingressos des d’Urgències i s’ha reforçat la comunicació amb la infermera gestora de casos d’atenció primària per millorar la continuïtat assistencial i evitar possibles reingressos.
 
Un altre aspecte important són les obres de millora que s’han executat i les que s’escometran al recinte hospitalari: s’han reformat les sales d’operacions, s’ha obert una nova planta d’osmosi, s’ha ampliat l’Hospital de Dia, s’ha condicionat un espai per muntar-hi un gimnàs de prerehabilitació i en breu s’ampliarà l’aparcament general, que passarà de tenir 324 places a tenir-ne 661. A més, està en la fase de redacció el projecte d’ampliació del Servei d’Urgències.