4 març 2019 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

Els fons europeus, aliats del Govern en l'aposta per la innovació, el medi ambient i l’ocupació NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Els fons europeus, aliats del Govern en l'aposta per la innovació, el medi ambient i l’ocupació

L'ajut de la UE, de 264,5 milions, cofinança projectes fonamentals per a les Illes Balears, com la millora de l'eficiència en l'ús dels recursos hídrics o el foment de l'ocupació juvenil

La vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, acompanyada del director general de Fons Europeus, Félix Pablo, ha fet balanç dels èxits aconseguits en els últims anys gràcies a la Política de Cohesió. Per al període 2014-2020, les Illes Balears compten amb un ajut de la Unió Europea de 264,5 milions d’euros, una xifra que multiplica per 2,6 el pressupost assignat en el període anterior 2007-2013, que era de 101,4 milions d’euros.

La vicepresidenta Busquets ha aprofitat per posar en relleu la bona gestió que s’ha fet dels fons europeus, cosa que ha situat les Balears entre les regions més complidores. De fet, la inversió declarada per la Direcció General de Fons Europeus ascendeix a més de 65 milions d’euros. Un fet que té molta importància, ja que “la situació que ens vàrem trobar l’agost de 2015 és que hi havia el perill de pèrdua de fons”, ha apuntat Busquets, “però hem aconseguit evitar-ho i s’ha gestionat de forma eficient el programa operatiu que s’allargarà fins al 2020”.

Durant la presentació dels èxits finançats amb fons europeus, Busquets ha volgut remarcar que “la Política de Cohesió és un aliat important, ja que ens aporta uns recursos que destinam a aconseguir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador”. A més de l'èxit que suposa la quantitat de fons obtinguts, un altre element a destacar és la millora de la qualitat de la inversió. Tal com ha afirmat la vicepresidenta, “dedicam recursos a tres àrees clau, que han estat estratègiques per al Govern: innovació, medi ambient i canvi climàtic, i ocupació i formació”.

Èxits finançats pel FEDER
A les Illes Balears, el Programa Operatiu FEDER 2014-2020 té un pressupost de 267 milions d’euros (50% d’ajut europeu i 50% CAIB). De moment s'han seleccionat projectes per un valor de 151 milions d’euros i la despesa ja certificada i justificada és de 32 milions.

Alguns dels projectes finançats amb fons FEDER han estat reconeguts pel Ministeri d'Hisenda com a bones pràctiques pels seus resultats obtinguts. És el cas de la instal·lació d’equipament tecnològic en els vehicles de transport sanitari del servei del 061. Aquest projecte ha implicat una inversió de més de 600.000 € i ha millorat la prestació i coordinació de l'assistència sanitària d'urgència i emergència extrahospitalària, gràcies a les solucions de radiocomunicacions i de geolocalització instal·lades, així com a la possibilitat d'accedir a la història clínica de l'usuari des del mateix transport sanitari.

Félix Pablo ha indicat que, en concret, 60 vehicles per al transport urgent i 118 vehicles per al transport no urgent o programat ja compten amb aquest tipus de sistemes. Només en l'últim any, més de 150.000 pacients han estat atesos mitjançant aquests serveis, que han suposat “millores en termes de reducció dels temps d'espera, adaptabilitat del servei als usuaris, major comoditat dels pacients i els professionals durant la prestació del servei”.

En la lluita contra el canvi climàtic gràcies al finançament europeu, s'han justificat uns 19 milions d’euros.  2 milions s’han destinat a subvencions a empreses, entitats locals i particulars per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques per a autoconsum. Tanmateix, el projecte més important per la inversió que suposa ha estat l'electrificació ferroviària dels trams Enllaç - Manacor i Enllaç - Sa Pobla (11 milions €).

Aquesta inversió a favor de les energies renovables i el foment de la mobilitat sostenible ha tengut un impacte molt positiu, ja que ha suposat la capacitat addicional per produir energia renovable de 2,3 MW i la reducció de 2.484 tones de CO2 l'any.

Un altre exemple de projecte FEDER és la modernització de l’enllumenament públic de Palma (6 milions d’euros). Gràcies a aquesta modernització, “l’Ajuntament no només ha pogut estalviar 2,7 milions d’euros anuals de la factura elèctrica, sinó que també s’ha pogut disminuir l’emissió de 3.282 tones de diòxid de carboni a l’atmosfera, equivalent a l’absorció que farien, aproximadament, 182.000 arbres”, ha explicat Félix Pablo.

La millora de l'eficiència en l'ús dels recursos hídrics és una altra de les prioritats bàsiques. Ja s'han ingressat més de 2,6 milions d’euros per les inversions justificades de la construcció de la nova estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Ferreries, la remodelació i ampliació de l'EDAR de Binissalem i les obres de l'emissari marítim terrestre de la EDAR de Cala Tarida. Només amb aquests tres projectes, aproximadament 30.000 persones es poden beneficiar d'una millor depuració d'aigües residuals i s'espera superar les 47.000 gràcies a les inversions ja previstes, com la remodelació de l'EDAR de Camp de Mar, l'ampliació de la de Porreres o la construcció del col·lector de S'Alqueria.

Pel que fa a l'impuls de la competitivitat empresarial, cal assenyalar també que s'han destinat 22,5 milions d'euros en avals bancaris que han permès accedir al finançament a més de 1.200 pimes. Amb això, s'han invertit més de 100 milions d’euros i consolidat 11.200 llocs de treball.

Èxits cofinançats pel FSE
El Programa de l'FSE compta amb 95 milions d’euros per a fomentar les possibilitats d'ocupació, la inclusió social i la millora de la qualificació professional de la població balear. La inversió executada fins al moment és de 66 milions d’euros.

Amb aquests objectius s'han posat en marxa iniciatives com:
  • Les accions de foment de l'ocupació i millora de l'ocupabilitat de persones aturades de llarga durada i de més edat (l'anomenat programa "Visibles") que, a més de propiciar la contractació d'aquestes persones, els proporciona formació i orientació professional.
  • Els processos d'inserció per a col·lectius vulnerables, amb els quals es pretén impulsar la integració de col·lectius amb especials dificultats d'inserció en el món laboral, a través de tutories individuals, acompanyament, accions formatives, o pràctiques en empreses col·laboradores.
  • El finançament dels cursos de formació professional de grau mitjà per capacitar per a l'exercici qualificat de les diverses professions i l'accés a l'ocupació.
Tot això ha permès treure directament a 950 persones de l'atur i a unes 12.000 de l'amenaça de l'exclusió social. També cal destacar que cada any uns 3.200 alumnes participen en els cursos de formació professional que s'ofereixen en els diferents centres públics de Balears.

Èxits cofinançats per POEJ
El Programa d'Ocupació Juvenil compta amb un pressupost total de 62 milions d’euros, dels quals ja se n’han executat 42 milions (el 68%). Per a la vicepresidenta, aquest programa “explica en gran mesura la reducció de la taxa d'atur juvenil a Balears, que ha passat del 45% en el quart trimestre del 2015 al 23%”.

Es tracta d’iniciatives de foment de l'ocupació de joves titulats per a l'adquisició d'una primera experiència professional, projectes de formació i ocupació en entitats locals i beques de segona oportunitat de retorn al sistema educatiu. Tot això ha suposat oferir una oportunitat d'ocupació de qualitat o d'educació a 8.250 joves balears menors de 30 anys.