29 juliol 2020 Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius

Yllanes visita el parc fotovoltaic de sa Caseta a Llucmajor NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Yllanes visita el parc fotovoltaic de sa Caseta a Llucmajor

Aquesta instal·lació ocupa actualment 120 persones i en estar acabada produirà l’energia equivalent a la produïda per més de 9.000 famílies

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, acompanyat pel director general d’Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, i el gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa, ha visitat aquest matí el parc fotovoltaic de sa Caseta, que actualment s’està construint en el municipi de Llucmajor. També han participat en aquesta visita el director general d’Endesa a les Illes Balears, Martí Ribas; el gerent de projectes d’Enel Green Power Espanya, Joaquín García, i representants de l’Ajuntament de Llucmajor.

Es tracta d’una instal·lació fotovoltaica que ocupa una superfície de 243.589 m2 i amb una potència pic de quasi 22 MW. Està composta per 56.700 panells fotovoltaics de 385 Wp de potència i, quan estigui operativa, produirà al voltant de 36,76 GWh/any, la qual cosa evitarà l’emissió anual a l’atmosfera d’aproximadament 24.400 tones de CO2. Això equival a l’energia produïda per més de 9.000 famílies.

Per fer possible el funcionament, Endesa construirà a través d’Enel Green Power Espanya tres centres de transformació i una subestació privada. A més, també s’instal·larà una subestació col·lectora comuna amb el futur parc fotovoltaic de Cap Blanc 132/66 kV i una línia d’evacuació subterrània per camins existents que connectarà amb la subestació de Cala Blava.

Durant la visita, el vicepresident Yllanes ha recordat l’important paper que juga el sector energètic i de les energies renovables per a la diversificació del model productiu i la recuperació econòmica de les Illes. «Avui tenim un exemple perfecte. Aquí tenim 120 llocs de feina de qualitat, especialitzats per a la instal·lació d’aquest parc, dels quals un 70 % son de les Balears», ha dit Yllanes.

A més, ha destacat que des de la conselleria «seguim apostant claríssimament per les energies renovables a les Illes Balears per disminuir la dependència dels combustibles fòssils, reduir la petjada del carboni i dels gasos d’efecte hivernacle».

Aquest és un dels 55 projectes d’energia solar fotovoltaica que el Govern ha previst construir en els propers dos anys a través del finançament de la primera convocatòria d’ajuts SOLBAL de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), per un valor de 40 milions d’euros.

La posada en marxa d’aquestes 55 instal·lacions sumarà un total de 326 MW, una potència que permetrà que l’energia renovable produïda a les Illes Balears passi del 3 % registrat l’any 2018 fins a un 10 % l’any 2023.

D’altra banda, actualment la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius ha rebut la sol·licitud de 15 projectes més per construir parcs fotovoltaics a les Illes, que sumarien un total de 300 MW més. Les sol·licituds es podran dur a terme a través d’una segona convocatòria d’ajuts SOLBAL de l’IDAE. El programa per a la promoció d’energia solar fotovoltaica està cofinançat pels fons FEDER i està gestionat per l’IDAE.

Actualment, les Illes Balears tenen un total de 38 parcs fotovoltaics. D’aquests 35 es troben a Mallorca, dos a Menorca i un a Formentera.