5 d’abril 2018 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

El tancament de 2017 (3,8%) confirma un increment econòmic intens a totes les Illes NNota Informativa

El tancament de 2017 (3,8%) confirma un increment econòmic intens a totes les Illes

Les dades de creixement permetran mantenir la generació de nova ocupació a tot l’arxipèlag
La publicació del Butlletí de Conjuntura Econòmica referida al 4t Trimestre de 2017, que recull la desagregació per illes del creixement econòmic de tot el passat exercici, confirma que aquesta millora de l’economia balear es trasllada a totes les illes de forma intensa. El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, han presentat avui a Eivissa les dades econòmiques desagregades per Illes, juntament amb la vicepresidenta segona del Consell, Marta Díaz, unes dades que permetran mantenir la generació neta d’ocupació en els pròxims trimestres.

L'últim tancament econòmic confirma un creixement acumulat de 11,2% des de 2015 i, en conseqüència, no només millora el PIB balear sinó que també ho fa el PIB per càpita, al voltant del 2,3%, dades que permeten observar un creixement intens i consolidat.

Aquest bon comportament de l’economia balear també es trasllada a cadascuna de les Illes:

Pitiüses: fort dinamisme econòmic i laboral

Eivissa i Formentera continuen amb l’evolució a l’alça del creixement econòmic, el qual assoleix el 4,0% en el conjunt del 2017. Per segon any consecutiu, Pitiüses experimenta un fort creixement, a l’entorn del 4%.

Aquestes altes taxes de creixement en el 2017 tornen a deixar les Pitiüses per sobre de l’arxipèlag balear,  també de la mitjana d’Espanya i fins i tot de la UE-28.

L’actual ritme de creixement de l’arxipèlag pitiús és el més elevat des del 2000. De fet, l’actual onada de creixement és més del doble que l’anterior: 3,9% de mitjana per al període 2015-2017 vs 1,7% per a 2004-2008.

Pitiüses encadena 12 trimestres consecutius amb creixements del 3% o superiors (des del 1r trimestre de 2015). A l’anterior fase expansiva, fou més curta.

Les Pitiüses varen ser el primer territori que sortí de la crisi i té la fase expansiva més avançada que el conjunt balear i espanyol. Actualment l’economia pitiüsa està ja un 17,9% per damunt del VAB de 2008, el conjunt de  Balears un 9,2% i Espanya tot just ha recuperat els valors previs a la crisi.

El fort dinamisme econòmic es transvasa al mercat laboral, on Eivissa i Formentera encapçalen la creació d’ocupació i la reducció de l’atur, molt per sobre de la mitjana espanyola. Aquestes dades permetrien apuntar una tendència d’apropament cap a la plena ocupació, que se situaria al voltant del 5%.

Mallorca, evolució a l’alça del creixement econòmic

Mallorca, a l’igual que la resta d’illes, té la fase expansiva més avançada que el conjunt español. L’economia mallorquina està ja un 6,5% per damunt del VAB de 2008, mentre Espanya tot just ha recuperat els valors previs a la crisi.

Mallorca continua amb l’evolució a l’alça del creixement econòmic, el qual assoleix el 3,8% en el conjunt del 2017. Per tercer any consecutiu, Mallorca experimenta un fort creixement per sobre de la mitjana d’Espanya i de la UE-28.

El fort dinamisme econòmic es trasllada també al mercat laboral, on Mallorca, igual que la resta d’illes, està entre els territoris més alcistes del conjunt espanyol.

L’actual ritme de creixement de Mallorca és el més elevat des del 2000. De fet, l’actual període de creixement és molt superior a l’anterior: 3,6% de mitjana per al període 2015-2017 enfront de 2,4% per a 2004-2008.

Mallorca encadena 10 trimestres consecutius amb creixements del 3% o superiors (des del 3r trimestre de 2015). A l’anterior fase expansiva només fóren 7 trimestres.

 Menorca: 7,3% per damunt del VAB de 2008

Menorca comparteix amb Mallorca i les Pitiüses  la fase expansiva més avançada que el conjunt espanyol. L’economia menorquina està ja un 7,3% per damunt del VAB de 2008, una xifra superior fins i tot a l’acumulat a Mallorca.

Menorca continua amb l’evolució a l’alça del creixement econòmic, el qual assoleix el 3,0% en el conjunt del 2017. Per tercer any consecutiu, Menorca experimenta un fort creixement i se situa al voltant de la mitjana d’Espanya i per sobre de la UE-28.

Igual que el que succeeix a la resta d’illes, el mercat laboral menorquí està entre els més alcistes del conjunt espanyol.

L’actual ritme de creixement de Menorca és el més elevat des del 2000. Menorca ha encadenat 8 trimestres consecutius amb creixements del 3% o superiors (des del 3r trimestre de 2015). A l’anterior fase expansiva no s’arribà a aquests valors en cap trimestre. Així estem davant un cicle alcista més intens i llarg.

Documents adjunts: