3 novembre 2021 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

El SITIBSA crea el primer Nomenclàtor Geogràfic complet de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El SITIBSA crea el primer Nomenclàtor Geogràfic complet de les Illes Balears

Aquesta eina unifica les dades ja existents i hi corregeix les incoherències en toponímia

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, la directora general de Territori i Paisatge, Maria Magdalena Pons, i la directora general de Política Lingüística, Beatriu Defior, han presentat, aquest dimecres, el primer Nomenclàtor Geogràfic complet de les Illes Balears.

El Nomenclàtor es pot consultar a través de l’IDEIB (https://ideib.caib.es/ngib/), on s’hi troba un catàleg ordenat de topònims amb informació sobre la localització, el tipus d’entitat geogràfica i altra informació complementària que identifiqui inequívocament els topònims. Aquest nou visor incorpora una sèrie d’eines que s’han desenvolupat expressament des de SITIBSA per facilitar el manteniment, l’actualització i l’accés a les dades.

Mir ha agraït la tasca feta des del SITIBSA i la Comissió de Toponímia de les Illes Balears i ha remarcat la importància «de comptar amb informació homogeneïtzada i normalitzada sobre els topònims de les nostres illes, que al cap i a la fi són la base per a la representació del territori en tots els seus àmbits».

Fins el moment, la toponímia que s’ha utilitzat presentava errades, incoherències i usos inadequats. Per això, tal com ha assenyalat Pons, «l’aportació fonamental de les tasques que hem realitzat ha estat la revisió de la localització i la tipologia dels 54.000 topònims que conformen la base de dades i afegir-hi tota la informació que mancava a la resta de camps».

La informació de partida del Nomenclàtor Geogràfic és el Mapa Topogràfic de les Illes Balears – elaborat pel SITIBSA i la font de toponímia georeferenciada i classificada per tipologia més treballada i extensa; el Nomenclàtor de Toponímia de les Illes Balears – la font més àmplia pel que fa a topònims normalitzats per l’organisme competent; i el Nomenclàtor de Toponímia de Menorca – el projecte de recollida i normalització de toponímia de l’illa.

Per tal d’estandaritzar les dades toponímiques disponibles, doncs, el SITIBSA ha treballat en la unificació de la informació existent, fent-la interoperable a partir de les línies d’implementació INSPIRE, el projecte europeu que dona resposta a l’estandarització dels noms geogràfics. Aquesta nova eina està cofinançada pel Programa Operatiu de Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) 2014-2020 de les Illes Balears.