7 d’octubre 2019 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

El servei de vigilància de la posidònia ha duit a terme més de 121.000 actuacions aquest estiu NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El servei de vigilància de la posidònia ha duit a terme més de 121.000 actuacions aquest estiu

Menys del 10 % de les embarcacions comprovades s’han hagut de moure per estar mal fondejades

El servei de vigilància de la posidònia ha finalitzat la temporada amb 121.245 actuacions realitzades, més del doble que la temporada anterior que es va tancar amb 50.467. Del total d’actuacions, 16.430 corresponen a les embarcacions informades pel servei; 10.104 a les assessorades, és a dir, les que han contactat per iniciativa pròpia per demanar sobre la idoneïtat de la ubicació on pensaven fondejar; i 86.207 actuacions de comprovació del fondeig, de les quals se n’han mogut 8.504.

Del total d’actuacions, 16.430 corresponen a les embarcacions informades pel servei; 10.104 a les assessorades, és a dir, les que es posen en contacte per demanar sobre la idoneïtat de la ubicació on pensaven fondejar; i 86.207 actuacions de comprovació del fondeig, de les quals se n’han reubicat 8.504.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha destacat les dades sobre embarcacions mogudes i assessorament, perquè exemplifiquen la conscienciació creixent per part de la ciutadania sobre la necessitat de conservar i protegir la posidònia. «És molt positiu que menys d’un 10 % de les embarcacions comprovades s’hagin hagut de moure, ja que significa que cada vegada més gent es preocupa per fondejar correctament i no fer malbé la posidònia».

Mir ha subratllat també el creixement de les actuacions respecte l’any passat i ho ha atribuït al fet que els patrons coneixen millors els punts més problemàtics i han après a detectar amb més celeritat si les embarcacions estan ben fondejades o no. «En definitiva, aquest Servei, pioner i únic a la Mediterrània, és cada vegada més eficient», ha conclòs.

Per illes, les cinc embarcacions de Mallorca han fet un total de 28.612 actuacions, de les quals 5.884 corresponen a informar les embarcacions, 6.436 a assessorar-les a través del canal 68 o parlant directament amb el patró. En total, hi ha hagut 11.416 embarcacions comprovades, de les quals se n’han mogut 4.876.

A Eivissa s’han realitzat 37.708 actuacions des de les tres embarcacions disponibles. Gran part d’aquestes, concretament 31.921, corresponen a la comprovació de vaixells, dels quals se n’han traslladat 2.365. Aquesta temporada s’han assessorat 1.352 embarcacions i se n’han informat 2.070.

Formentera ha estat l’illa on més actuacions s’han fet, però també en la que menys embarcacions s’han hagut de desplaçar per estar mal fondejades. Així, del total de 42.578 actuacions, 39.779 correspondrien a la comprovació dels fondejos, dels quals 376 corresponen a mals fondejos, per la qual cosa s’han hagut de moure. A la pitiüsa menor, 1.697 embarcacions han estat informades i 726 assessorades.

Pel que fa a Menorca, les dues embarcacions del servei han duit a terme 12.347 actuacions, que, desglossades, quedarien de la manera següent: han informat 6.779 embarcacions, n’han assessorat 1.590 i n’han comprovat 3.091, de les quals 887 s’han hagut de recol·locar.

En relació a aquestes dades, Mir ha destacat que a les Pitiüses, on les campanyes de conscienciació van iniciar abans, el nombre d’embarcacions mogudes ha estat molt menor.

Cal recordar que el servei de vigilància va començar el 15 de maig a les Pitiüses i el primer de juny a Mallorca i a Menorca, tot i que ha acabat el 30 de setembre a tot l’arxipèlag. És el tercer any que es posa en marxa aquest operatiu, que consta de 15 embarcacions dedicades exclusivament a la vigilància de la posidònia a les que se li sumen les embarcacions de suport de les reserves marines, dels espais naturals protegits, de la Guàrdia Civil i els agents de medi ambient, que han comptat amb embarcació pròpia per primera vegada.

Els agents de medi ambient han realitzat enguany 123 sortides i han aixecat 130 actes, més del doble també que les 42 de la darrera temporada. El radi d’actuació es va ampliant i, per primera vegada, s’ha actuat a la costa de la Serra de Tramuntana. Cal recordar que els agents de medi ambient i la Guàrdia Civil son els cossos competents en matèria sancionadora.

Més enllà del servei de vigilància de la posidònia, la Conselleria de Medi Ambient i Territori segueix impulsant mesures per a la protecció de la fanerògama marina, així com continua desplegant el Decret posidònia. Un dels projectes que té en marxa és el SOM Posidònia —finançat a través de l’impost de turisme sostenible (ITS)—, que consisteix en la senyalització de les praderies, com també la sensibilització i comunicació amb els navegants per garantir la conservació d’aquesta planta marina.

Finalment, Mir ha anunciat que ja s’han iniciat les tasques per a cartografiar les praderies de posidònia, un projecte finançat també per l’ITS i que es preveu estigui finalitzat el maig de 2020. D’aquesta manera, ha subratllat, la temporada vinent, per primera vegada, els navegants podran comptar amb la cartografia completa de les praderies de tot l’arxipèlag.