13 març 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

El Servei de Salut coordina un pla per reorganitzar l'atenció hospitalària als pacients diagnosticats de COVID-19 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Servei de Salut coordina un pla per reorganitzar l'atenció hospitalària als pacients diagnosticats de COVID-19

S’estableixen circuits d’atenció diferenciats per aquests pacients i, si és necessari, s’adapta l’activitat quirúrgica i les consultes externes

El Servei de Salut posa en marxa a partir de dilluns un pla per reorganitzar l’atenció hospitalària als malalts de COVID-19. Aquest pla, coordinat amb tots els hospitals de les Illes, estableix circuits i àrees d’atenció diferenciades per a aquests pacients i, si és necessari, preveu adaptar l’activitat quirúrgica i les consultes externes. L’objectiu és estar preparats en cas de passar a una fase més avançada de la pandèmia. 

Cada hospital disposa d’un pla diferenciat i adaptat a la seva realitat (nombre d’afectats, targetes sanitàries adscrites, capacitat...). El Servei de Salut ha establert tres possibles estadis en funció del nombre de pacients diagnosticats a cada sector sanitari (cada sector pertany a un hospital). És important remarcar dues qüestions: la primera, que del total de persones diagnosticades de COVID-19 en qualsevol sector sanitari, tan sols el 20% necessita atenció hospitalària; i la segona, que les xifres que s’estableixen en cada un dels estadis responen al nombre de possibles pacients per cada sector -i no al nombre global de pacients diagnosticats a les Illes Balears-. Aquests són els tres estadis:

o Estadi 1: Menys de 20 pacients diagnosticats de COVID-19 per sector. 

o Estadi 2: Entre 21 i 200 pacients diagnosticats de COVID-19 per sector. 

o Estadi 3: Més de 200 pacients diagnosticats de COVID-19 per sector. 

Cada hospital determinarà la seva capacitat a l’hora d’ingressar pacients en hospitalització o a la Unitat de Cures Intensives (UCI). A més, s’establiran àrees diferenciades per a pacients de COVID-19 –perquè no hagin de compartir espais amb la resta- i circuits interns en relació amb les admissions, urgències, UCI, hospitalització o equips de professionals que els atenguin. S’ha pres aquesta iniciativa sense precedents per garantir una atenció sanitària de qualitat a tots els usuaris i perquè els professionals sanitaris puguin fer feina en condicions de seguretat màxima.

D’altra banda, i en cas que sigui necessari, els hospitals adaptaran la seva activitat quirúrgica i de consultes externes a la seva realitat assistencial, que dependrà  dels ingressos que tenguin per COVID-19. En aquest sentit, es podrà establir un sistema de visites telefòniques o telemàtiques per evitar que els pacients es traslladin als hospitals i evitar així exposicions innecessàries de persones susceptibles de contagiar-se.

A les Illes Balears, el sectors sanitaris que pertanyen a cada hospital són els següents: 

Hospital Universitari Son Espases: sector Ponent

Hospital Universitari Son Llàtzer: sector Migjorn 

Hospital Comarcal d’Inca: sector Tramuntana

Hospital de Manacor: sector Llevant

Hospital Can Misses: àrea de salut d’Eivissa i Formentera

Hospital de Formentera: àrea de salut d’Eivissa i Formentera

Hospital General Mateu Orfila: àrea de salut de Menorca 

Aquesta mesura se suma a les que s’han adoptat a atenció primària de les Illes Balears, que a partir de dilluns establirà consultes específiques per a l’atenció de les malalties respiratòries a tots els centres de salut i un sistema de triatge telefònic a càrrec de professionals sanitaris. Atenció Primària també té operatives les unitats volants d’atenció al COVID-19 (UVAC), que fan el seguiment domiciliari i telefònic de la majoria de casos diagnosticats per coronavirus.