LOGO CAIB
17 maig 2018Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

El Pol Marí al Moll Vell de Palma impulsarà un ecosistema innovador en ciència i tecnologia marina NNota Informativa

Foto de noticia

El Pol Marí al Moll Vell de Palma impulsarà un ecosistema innovador en ciència i tecnologia marina

Vicepresidència del Govern, Autoritat Portuària de Balears i Secretaria General de Ciència i Innovació han signat el protocol que impulsa el projecte
Avui migdia la vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha signat el protocol per a la creació del Pol Marí al Moll Vell del port de Palma amb el secretari general de Ciència i Innovació, Juan María Vázquez Rojas, i el president de l’Autoritat Portuària de Balears, Joan Gual de Torrella Guasp. Aquest protocol general d’actuació té com a finalitat constituir un lloc de trobada i col•laboració entre diferents institucions i entitats públiques i privades per tal de potenciar i desenvolupar activitats d’investigació, desenvolupament tecnològic i innovació en el sector marí-marítim.
 
També han assistit a l’acte el batle de Palma, Toni Noguera; el director general d’Innovació, Pep Lluís Pons; el director de l’Instituto Español de Oceanografía (IEO), Eduardo Balguerías; la directora del Centre Oceanogràfic de les Illes Balears (COB), Salud Deudero; i el director del Servei d’Observació Costanera de les Illes Balears (SOCIB), Joaquim Tintorer.
 
Les parts signants han establert avui un marc de col•laboració permanent per proporcionar el suport necessari a les entitats punteres en el sector de l’R+D+i marina, entre elles, el SOCIB i el COB, i així vertebrar l’activitat de l’àmbit al Port de Palma. Està previst que l’Autoritat Portuària cedeixi l’espai necessari perquè les seus del SOCIB i el COB estiguin ubicades al Moll Vell de Palma. Les dues entitats, juntament amb l’IEO, han agraït i valorat molt positivament la signatura d’aquest protocol. 
 
A més, d’acord amb el protocol signat, es posarà èmfasi a àrees temàtiques d’interès estratègic per a les Illes Balears, com ara les ciències del mar i la gestió adequada del medi marí i el litoral. Així mateix, un altre dels objectius és que les entitats instal•lades al Pol Marí mantinguin contactes amb els Ports de l’Estat per multiplicar el seu impacte a la societat. De fet, es pretén que el Pol Marí sigui la base d’infraestructures cientificotècniques per a l’ús de la comunitat científica i tecnològica nacional i internacional.
 
En aquest sentit, la vicepresidenta ha assenyalat: “L’estratègia d’aquest Govern es basa en la diversificació del model econòmic i, sens dubte, un puntal d’aquesta estratègia és l’economia del coneixement, les ciències i les tecnologies marines. A més, el coneixement que es generi es transferirà als òrgans de decisió i al món empresarial”. Respecte a l’ecosistema innovador, ha afegit que “aquest projecte crearà llocs de treball altament qualificats, cosa que ens posicionarà a escala internacional.

Per la seva banda, Gual de Torrella ha afirmat que “aquest compromís obeeix a l’acord del Consell d’Administració de l’APB de dedicar el moll Vell del port de Palma a activitats portuàries i marítimes en el sentit més ampli del terme”. El secretari general de Ciència i Innovació, Juan María Vázquez, ha col•locat el port de Palma com a exemple davant d’altres autoritats portuàries perquè “aposta per dedicar el seu espai portuari a la investigació oceanogràfica i marítima”, de la qual Espanya és un referent internacional.

El batle de Palma, Toni Noguera, qui ha assistit a l’acte de signatura per mostrar el suport de la ciutat a la indústria nàutica i a l’economia del coneixement, ha destacat que aquest Pol Marí al Moll Vell tendrà un paper important perquè generarà activitat econòmica, coneixement, talent i llocs de feina per als joves balears. En definitiva, contribuirà a “un nou model de ciutat”.

El Pol Marí és una iniciativa liderada per la Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme que compta amb el suport de l’Autoritat Portuària i el Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat. El projecte s’emmarca dins de l’Estratègia d’Especialització Intel•ligent de Balears (RIS3), a la qual s’incorporaren les ciències i les tecnologies marines com un dels eixos estratègics de diversificació del model econòmic. Així, aquesta estratègia compleix els objectius de la Unió Europea en matèria d’innovació i desenvolupament tecnològic i pot rebre Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).