31 d’agost 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Govern s’adhereix al Dia Mundial dels voltors amb una infografia adreçada als més joves NNota Informativa

El Govern s’adhereix al Dia Mundial dels voltors amb una infografia adreçada als més joves

La població de voltors es recupera amb èxit a les Illes Balears
El primer dissabte de setembre de cada any se celebra el Dia Mundial del Voltor, instituït des de fa anys per diverses organitzacions especialitzades de diferents països per posar l’accent sobre les amenaces que pateixen. De fet, algunes espècies estan en perill d’extinció.
 
L’objectiu és que cada organització que hi participi realitzi activitats pròpies que destaquin la conservació i la sensibilització envers els voltors. Hi ha previst que més de 70 entitats, de tots els continents, facin actes per subratllar la importància i el valor d’aquests grups d’aus.
 
Enguany la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, s’ha adherit a aquesta efemèride pensant en els més joves i ha publicat una infografia sobre el voltor negre elaborada pel Servei de Protecció d’Espècies i dibuixada per Robert Campillo de l’empresa Melicotó.
 
D’aquesta manera es vol implicar “el públic juvenil en el coneixement i la conservació del voltor”, ha assegurat el conseller Vicenç Vidal, perquè formin part del que ha estat “una història d’èxit” a les Illes Balears, tal com l’ha definida el cap del Servei de Protecció d’Espècies, Joan Mayol.
 
A la Comunitat Autònoma hi resideixen tres espècies de voltors, entre les quals hi ha l’única població insular de voltor negre del món, que “s’ha recuperat de forma molt espectacular en els darrers anys”, ha subratllat Mayol. Actualment, els agents de medi ambient tenen controlats gairebé quaranta nius de voltor negre ocupats cada any, i aquest estiu han volat, o són a punt de fer-ho, un mínim de 28 joves. 
 
El Servei de Protecció d’Espècies calcula que hi ha més de dos-cents voltors negres a Mallorca, “una xifra més que satisfactòria”, conclou Mayol.
 
A Menorca, la població de miloca està integrada per gairebé 50 parelles i és probablement la més densa d’Europa i una de les més sanes, ja que es manté estable des de fa temps, mentre la major part de poblacions del món estan en recessió. Es tracta d’una població sedentària, quan la resta de miloques europees són migratòries i viatgen cada tardor fins a l’Àfrica subsahariana. A Mallorca hi nidifiquen només una o dues parelles.
 
I, finalment, hi ha una població de voltor lleonat, que va colonitzar les Balears l’any 2009 per efecte d’un temporal de ponent que va arrossegar un grup de voltors joves en migració des d’Alacant. Començaren a nidificar l’any 2012 i enguany se n’han localitzat 16 parelles reproductores que han produït 12 joves.
 
La infografia de la Conselleria es difondrà per les xarxes socials i en paper. Qualsevol persona interessada la pot sol·licitar a l’adreça de correu especies@dgcapea.caib.es.