8 juliol 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Govern recupera les estacions per monitoritzar la posidònia NNota Informativa

El Govern recupera les estacions per monitoritzar la posidònia

El projecte s’ha reprès amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible amb 132.000 euros
Entre el 2017 i el 2018, la conselleria de Medi Ambient Agricultura i Pesca ha instal·lat 6 estacions de mostratge de posidònia que fan el seguiment de l’estat de salut de les praderies recuperant així un projecte que es va dur amb èxit del 2002 al 2012. Actualment, Eivissa compta amb una estació, Formentera amb una altra i avui s’ha instal·lat la quarta estació de Mallorca concretament en aigües de Portocristo.
 
A banda de reinstal·lar les estacions de mostratge es volen reprendre també els contacte amb els col·laboradors i les tasques desenvolupades en el passat, per continuar amb la sèrie històrica de dades sobre l’estat de conservació de praderies de posidònia. D’aquesta manera es podran dissenyar polítiques de gestió efectives per a la presentació d’aquest valuós hàbitat. Els objectius específics són avaluar l’evolució de les praderies, proporcionar informació fiable que permeti establir mesures de control i gestió i sensibilitzar els sectors socials implicats amb el medi marí perquè coneguin la importància de conservar les praderies per al manteniment de l'equilibri biològic i la biodiversitat mediterrània.
 
La vicepresidenta, Bel Busquets ha  explicat que aquest projecte subvencionat amb 132.000 euros provinents de l'impost de turisme sostenible, tindrà una durada de quatre anys  i revertirà la petjada dels turistes per poder aprofitar els recursos que ens deixen els  turistes per poder fer projectes de millora en el nostre patrimoni, en aquest cas en el patrimoni  natural de  la mar. Busquets ha destacat la importància de la recuperació i l'estudi de la posidònia , una planta que és la gran aliada per tenir unes platges ben conservades i unes aigües  cristallines.
 
Els paràmetres que es controlen a les estacions són la mesura de la cobertura de la praderia, l’estima de la densitat de feixos de plantes i de flors o fruits ( depenent de la temporada), el recompte de nacres vives o mortes i la vigilància d’espècies indicadores/invasores.
 
Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç  Vidal ha volgut agrair la feina dels voluntaris  amb la instal·lació d'aquestes estacions i ha recordat totes les línies de feina que ha posat en marxa el Govern per protegir la posidònia com el bosc de replantació de posidònia a Pollença o l'operatiu d'assistència al fondeig a les embarcacions arreu de les illes.
 
De moment, doncs ja s’han tornat a instal·lar 7 estacions amb la participació de 34 voluntaris i 5 clubs de busseig. Encara que, per fins al 2020, està previst recuperar-ne 11 estacions més. Cada club de busseig involucrat s’encarrega almanco d’una estació de mostreig on, amb la col·laboració de bussejadors voluntaris que anualment recull les dades dels paràmetres esmentats. Durant el funcionament dels anys 2002 a 2012  es van arribar a instal·lar 36 estaciones arreu de les Illes Balears: 18 a Mallorca, 14 a Menorca, 2 a Eivissa i 2 a Formentera.
 
Pel que fa als resultats de la xarxa en el període 2002-2012, la densitat dels feixos va augmentar a totes les illes i també augmentaren o com a mínim es manteniren el nombre de feixos de les diferents estacions estudiades.