LOGO CAIB
Contingut
18 juny 2020Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

El Govern reclama l’atenció específica de la UE a les illes mediterrànies davant la seva vulnerabilitat socioeconòmica, ambiental i climàtica NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern reclama l’atenció específica de la UE a les illes mediterrànies davant la seva vulnerabilitat socioeconòmica, ambiental i climàtica

El Govern de les Illes Balears ha reclamat avui, en el si del Comitè de les Regions de la Unió Europea, la necessitat d’avançar cap a una atenció específica per part de la UE a les illes mediterrànies davant la especial vulnerabilitat dels territoris insulars mediterranis, tant des del punt de vista socioeconòmic com ambiental i climàtic, i ha defensat la gestió sostenible dels seus escassos recursos naturals com a un dels seus principals reptes.

La Comissió de Recursos Naturals (NAT) del Comitè de les Regions, reunida mitjançant videoconferència, ha celebrat aquest dijous el debat del dictamen Cap a un ús sostenible dels recursos naturals en el marc insular mediterrani elaborat pel Govern de les Illes Balears. El director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens, ha defensat el dictamen davant la comissió per delegació de la presidenta del Govern, Francina Armengol.

Aquest document recull a les seves conclusions la “necessitat” d’avançar cap a una “aplicació real i efectiva” en el cas de les illes mediterrànies “de l’atenció especial als territoris insulars” que estableix el Tractat de Funcionament la Unió Europea, tal com sí s’ha desenvolupat l’atenció específica a aquests territoris en el cas de les regions ultraperifèriques.

Així mateix, el dictamen del Govern insta a la Comissió Europea a “elaborar una estratègia per a les illes de la Mediterrània que tingui en compte les característiques i vulnerabilitats especifiques dels territoris insulars mediterranis” i que desenvolupi accions concretes i coordinades entre aquestes regions, els Estats membres i la mateixa Unió Europea.

Els territoris insulars mediterranis són altament vulnerables des del punt de vista ambiental, social i econòmic, i acullen a més del 90% de la població insular de la UE.

El dictamen també recorda que un dels principis de la UE és la cohesió econòmica, social i territorial, dins el qual s’emmarca l’atenció especial als territoris insulars recollida al Tractat de la UE. No obstant això, la realitat és que fins ara només s’ha desenvolupat una estratègia per a les regions ultraperifèriques que ha permès aquests territoris disposar de programes especials d’ajudes.

La crisi sanitària actual provocada per la Covid-19 i els seus efectes socials i econòmics han posat de relleu “l’especial vulnerabilitat” dels territoris insulars, com també recull el dictamen, que aborda els reptes específics de les illes mediterrànies, la seva escassetat de recursos naturals davant l’impacte de les activitats socioeconòmiques i la necessitat de disposar d’un millor finançament, ha explicat el director de Relacions Exteriors, Antoni Vicens.

El dictamen, signat per la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i que és el primer dictamen presentat per iniciativa pròpia del Govern, serà sotmès a votació aquest dilluns a la Comissió de Recursos Naturals del Comitè de les Regions. Aquesta comissió va donar llum verda per unanimitat a la proposta balear d’elaborar aquest dictamen el passat mes de novembre, en el marc d’una reunió de la comissió celebrada a Brussel·les a la qual va participar el director de Relacions Exteriors, Antoni Vicens.

Aquesta proposta s’emmarca dins l’objectiu del Govern de les Illes Balears d’enfortir la defensa de la insularitat mediterrània en els fòrums europeus per tal de recalcar les característiques més concretes i desafiaments presents a la conca mediterrània. El Comitè Europeu de les Regions és un òrgan consultiu de la Unió Europea format per representants d’institucions locals i regionals.