LOGO CAIB
30 de novembre de 2017Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Govern i Santa Margalida cerquen solucions a la sobreexplotació dels aqüífers que abasteixen el municipi NNota Informativa

Foto de noticia

El Govern i Santa Margalida cerquen solucions a la sobreexplotació dels aqüífers que abasteixen el municipi

El sistema d’abastiment urbà de Santa Margalida presenta un dèficit de mig milió de metres cúbics
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, s’han reunit avui amb el batle de Santa Margalida, Joan Monjo, per tractar la gestió de l’aigua de proveïment urbà al municipi.
 
L’any 2013 l’Ajuntament va fer una proposta amb deu actuacions per la millora de la gestió del recurs, de les quals només n’han complert una: la sol·licitud de l’augment del volum concessional dels pous d’abastiment de sa Teulada, sol·licitat pel consistori el 2015.
 
Durant l’estudi d’aquesta sol·licitud s’ha posat de manifest la insuficiència del recurs dels aqüífers que abasteixen el municipi: el d’Ariany (en risc per nitrats) i el de Son Real (amb sobreexplotació), del qual s’extreu un 20% més del recurs disponible.
 
Actualment, Santa Margalida adquireix d’aquestes dues masses 2,4 milions de m3 però per evitar-ne la sobreexplotació només n’hauria d’extreure 1,2. Tenint en compte que perd per la xarxa municipal 1 milió de m3 i que l’ajuntament està fent feina en la reducció d’aquestes fuites fins al 20%, encara necessita una aportació externa de 0,5 milions de m3. Una aportació externa que podria provenir d’altres masses, de la xarxa en alta o de una reordenació de captacions.
 
En la trobada s’ha acordat que al gener l’Ajuntament presentarà a la Conselleria una nova proposta tenint en compte la informació derivada de l’estudi en detall de la zona.  
 
Aquests punts de confluència no s’han reproduït en la visió que ambdues parts tenen de la necessitat de la construcció d’una nova depuradora al municipi per part del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.
 
Vidal i Garau han constatat que Monjo continua intentant bloquejar una inversió de l’Estat a la comunitat autònoma de 14 milions d’euros que minimitzaria l’impacte de les aigües residuals al terme municipal, a la badia d’Alcúdia i a s’Albufera de Mallorca.
 
Pel que fa a la finca pública de Son Real, Vidal ha exposat la seva disposició a fer una comissió participativa per decidir-ne la planificació i així abordar d’una forma comuna les possibles actuacions en un futur.