LOGO CAIB
26 febrer 2019Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Govern destina 4 milions d’euros a la reutilització d’aigües per a ús agrícola NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern destina 4 milions d’euros a la reutilització d’aigües per a ús agrícola

\ 700 regants i 500 hectàrees es beneficien de les actuacions \ Està previst que la bassa comenci a funcionar aquest estiu
El Govern ha invertit, aquesta legislatura, 3.847.476 € en la reutilització d’aigües depurades per a reg agrícola, una petició del sector que beneficiarà 679 regants. Són dades que ha donat a conèixer el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, en una visita a la bassa de reg d’Algaida-Montuïri, les obres de la qual es varen iniciar l’any passat i que entrarà en funcionament abans de l’estiu.

El batle de Montuïri, Joan Verger, la batlessa d’Algaida, Maria Antònia Mulet, i el director general d’Agricultura i Ramaderia, Mateu Ginard, han acompanyat el conseller en la comprovació de l’avançament de l’obra que donarà servei a 19 regants amb una superfície de reg de 17 hectàrees, que ha comportat una inversió de 799.273,63 €. La nova bassa se sumarà a la de Formentera, que es va posar en funcionament el novembre de l’any passat després de nou anys abandonada i que té una capacitat de 88.000 m3, que permet regar 114 hectàrees i donar servei a 69 regants de l’illa a través de 24 quilòmetres de sistema de reg. Ambdos batles han volgut posar en valor que aquesta petició de les comunitats de regants de les dues localitats ja sigui una realitat a més de la seva reactivació en diversitat de cultius.

Així mateix, ja s’ha iniciat l’obra d’ampliació de la bassa de reg d’Inca amb un pressupost de 456.740 € amb la compra de 3,5 kg de canonades que beneficiaran 7 regants amb una superfície de reg de 175 ha abans que acabi l’any 2019.

Vidal també ha recordat que l’impost del turisme sostenible finança amb dos milions d’euros una altra actuació d’aquest caire: la primera fase de la bassa de reg de Porreres, que consistirà en la construcció de la infraestructura i la connexió a la depuradora. Les obres tenen un període d’execució de nou mesos i en una segona fase servirà aigua a 156 regants amb una superfície de reg de 200 ha.

D’altra banda, es preveu que la reparació de les infraestructures de reg afectades per les inundacions del Llevant de Mallorca, el passat mes d’octubre, a la bassa de reg d’Artà-Capdepera, amb 201.000 € de pressupost, estigui enllestida el pròxim mes de juliol, la qual afavorirà 251 regants, mentre que la reparació del transformador de la bassa d’Artà, per 21.000 €, està pendent del subministrament elèctric per donar servei a 177 regants amb una superfície de reg de 142 ha.

Tot i que algunes d’aquestes actuacions encara no estan acabades, les Illes Balears s’han situat com a tercera comunitat que més reutilitza les aigües residuals tractades, amb un 45 %, i augmenten, per tant, un 15 % des de l’inici de legislatura. Actualment la Comunitat Autònoma disposa de 13 basses de reg, a les quals se sumaran les esmentades anteriorment entre enguany i el 2021.