LOGO CAIB
Contingut
29 juliol 2022Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

Palma acollirà una reunió dedicada al turisme durant la presidència espanyola de la UE NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Palma acollirà una reunió dedicada al turisme durant la presidència espanyola de la UE

El Govern de les Illes Balears avança en l’impuls de l’Agenda Insular de la UE

La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, acompanyada del director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens, ha assistit avui a la reunió de la Conferència per Assumptes Relacionats amb la Unió Europea (CARUE) convocada a Leioa (Biscaia) i encapçalada per la ministra de Política Territorial i portaveu del Gobierno Isabel Rodríguez García i pel ministre d’Exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares.

La reunió ha servit per poder posar en comú l’agenda del Govern d’Espanya cara a la presidència espanyola de la UE. El ministre Albares ha anunciat que Palma serà la seu de la reunió de ministres de Turisme de la UE, el 30 i el 31 d’octubre del 2023.

La consellera Sànchez ha reiterat el compromís de les Illes Balears amb el turisme sostenible i ha recordat la recent aprovació de la Llei per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme de les Illes Balears. Manifestant : « Es per això que treballam molt activament amb el Govern d’Espanya en el desenvolupament de la futura Agenda Europea del turisme, que reforçarà el paper de la Unió en aquest camp i on crec que la presidència espanyola tindrà molt que dir».

A la reunió també s’ha tractat tant per part del ministre d’Exteriors com por part de la consellera Sánchez l’impuls d’una Agenda Insular de la UE que inclogui una visió transversal de la qüestió insular en les polítiques de la UE aprofitant l’oportunitat política que ofereix la presidència espanyola del Consell de la UE en el segon semestre de 2023.

Finalment, la consellera ha destacat «que desprès de 25 anys del procés de Barcelona, és molt important incidir en la millora de la cohesió i la governança de la conca mediterrània»

Des del Govern de les Illes Balears s’han sumat i elaborat consensos entre els distints organismes afectats, liderant una estratègia comuna, com ja es va veure en el acord de la Conferència de Regions Perifèriques i Marítimes d’Europa (CRPM) a Gotland aquest mes d’abril i el passat mes de juny en el Parlament Europeu.

Les Illes Balears varen rebre el suport del ple del Parlament de la UE per avançar en una agenda insular europea amb la aprovació de l'informe sobre les illes de la UE elaborat, amb la col·laboració del Govern, pel president de la Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu, Younnous Omarjee.

Aquest informe, compartit amb el Govern d’Espanya, demana el desplegament de l'article 174 del Tractat de Funcionament de la UE, el qual estableix que les illes requereixen una atenció especial, així com el llançament d'un Pacte de les Illes i una agenda insular europea.

L’informe sobre les illes de la UE i la política de cohesió reclama a la Comissió Europea que doni una resposta més eficaç davant els desafiaments als quals s'enfronten les illes de la UE, des del punt de vista econòmic, mediambiental o demogràfic, i que es posi en pràctica una estratègia europea per a les illes, en aplicació del que estableix el mateix Tractat de Funcionament de la UE.

Així mateix, sol·licita que les polítiques de la UE tinguin en compte les particularitats de les illes, accions específiques en matèria de transport i turisme sostenibles, energies renovables i gestió mediambiental i de residus, entre d’altres, o l’augment de les ajudes a les empreses de les illes amb la supressió de l’actual límit de la normativa de minimis. A més, apel·la a la creació d'un pacte insular, basat en el model del pacte urbà, amb vista a definir una política comuna de la UE sobre les illes.

Cal recordar que el passat mes d'abril, el Govern de les Illes Balears també va impulsar la declaració Cap a un Pacte per a les Illes de la UE, aprovada per l’assemblea general de la Comissió d’Illes, a Gotland (Suècia), sota la presidència de les Illes Balears.