LOGO CAIB
Contingut
17 març 2020Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

COVID-19: El Govern de les Illes Balears defensa davant el Ministeri d’Hisenda la necessitat d’obtenir noves vies de crèdit i liquiditat per a les comunitats davant l’emergència sanitària NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: El Govern de les Illes Balears defensa davant el Ministeri d’Hisenda la necessitat d’obtenir noves vies de crèdit i liquiditat per a les comunitats davant l’emergència sanitària

Reunió per videoconferència entre la ministra d’Hisenda i els governs autonòmics, amb participació de la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors i del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball

Reunió per videoconferència entre el Ministeri d’Hisenda i els governs autonòmics per a tractar les noves mesures en els àmbits econòmic i financer aprovades aquest dimecres pel Consell de Ministres i per a reforçar la coordinació entre les administracions públiques per a fer front a la crisi sanitària provocada pel virus de la COVID-19. El Govern de les Illes Balears ha posat en valor les mesures socials i econòmiques adoptades pel Govern de l’Estat i l’esforç pressupostari per a afrontar l’actual escenari i també ha incidit en diverses reclamacions per aconseguir noves vies de crèdit i de liquiditat per a l’administració autonòmica per tal de facilitar la resposta a les necessitats de despeses derivades de l’emergència sanitària.

La reunió, encapçalada per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha comptat amb la participació des de Palma de la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, per part del Govern de les Illes Balears, i amb responsables d’Hisenda i d’Economia de la resta de comunitats. També han participat el director general de Pressuposts, Joan Ignasi Morey, i el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou.

El Govern de les Illes Balears ha defensat  la necessitat de crear un fons extraordinari per cobrir despeses derivades de l’emergència en els àmbits sanitari i hospitalari, sociosanitari, de seguretat pública i emergències, d’atenció a la ciutadania i de transport públic. A més, la consellera Rosario Sánchez ha demanat al Ministeri noves mesures per a facilitar liquiditat a les comunitats, encarregades de prestar serveis públics fonamentals a la ciutadania, mitjançant el sistema de finançament autonòmic.

Des de les Balears, el Govern també ha incidit en la importància d’oferir mesures per a facilitar liquiditat també a empreses i autònoms tenint en compte la singularitat de les Illes pel pes de l’impacte del turisme.

Així mateix, el Govern de les Illes Balears defensa la necessitat de revisar i flexibilitzar els límits de dèficit, deute públic i regla de despesa de les comunitats autònomes i de les entitats locals. De la mateixa manera, ha reclamat flexibilitzar l’aplicació de la regla de despesa als ajuntaments i els consells insulars en els casos que tinguin romanent de tresoreria per fer front a despeses derivades de l’emergència.

Prèviament a la reunió entre el Ministeri i les comunitats autònomes, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors ha mantingut, aquest migdia, una reunió de coordinació amb representants dels consells insulars i de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (Felib) per abordar qüestions de caire econòmic i financer i per consensuar les necessitats de les illes i els municipis a tractar amb el Govern de l’Estat. A la reunió també han participat el director general de Cooperació Local i Patrimoni, Francesc Miralles, i el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou.