LOGO CAIB
28 de desembre de 2017Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El 2017 s’han originat 95 incendis forestals, que han cremat 168.1 hectàrees a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia

El 2017 s’han originat 95 incendis forestals, que han cremat 168.1 hectàrees a les Illes Balears

La superfície i el nombre de sinistres són inferiors a la mitjana del període 2008-2016
Al llarg del 2017, les Illes Balears han patit 14 incendis forestals i 81 conats d’incendi (menys d’1 hectàrea cremada), que han afectat 168,1 hectàrees, el 71 % de les quals a Mallorca, el 17 % a Formentera, el 11 % a Eivissa i l’1 % a Menorca. Les dades, de 28 de desembre de 2017, són inferiors a la mitjana del període 2008-2016, i representen una mitjana de 112,44 sinistres l’any i 739,81 ha/any. Aquesta disminució ha estat possible gràcies a la rapidesa i l’eficàcia dels mitjans d’extinció i el sentit comú i el comportament responsable dels ciutadans en matèria de prevenció. Tenint en compte la sequera ―en algunes zones, severa― que ha afectat les Illes Balears l’any 2017, el balanç és molt positiu, encara que les dades no són les més baixes del període comparatiu.
 
Les negligències i les causes accidentals han provocat el 58 % dels sinistres, mentre que els focs intencionats han estat aproximadament el 20 %. Eivissa ho va patir especialment amb els incendis intencionats que hi va haver al llarg de l’estiu a la zona de Cala de Bou (Sant Josep de sa Talaia) i que suposaren la detenció de l’individu que presumptament n’era responsable. Els sinistres per causes naturals, principalment per llamps, han suposat el 8 % del total i encara queda un 13 % dels sinistres pendents d’investigació.
 
Els mitjans de l’operatiu de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, com cada any, han tingut un caràcter plenament interinsular, amb capacitat per actuar a qualsevol illa en tot moment amb la mobilització dels mitjans aeris, helicòpters i avions, i amb el trasllat, si és necessari, de personal especialitzat. Aquest 2017 ha estat el segon any en què s’ha comptat amb un avió amfibi amb base a Eivissa i amb capacitat d’actuar a totes les illes, fet que ha millorat molt significativament la ràtio de descàrregues.
 
La prevenció és cada vegada més protagonista en la lluita contra els incendis forestals i s’ha de fonamentar especialment en la col·laboració entre les diferents administracions i entre les administracions i les entitats privades. Per exemple, en termes de col·laboració, enguany s’ha treballat conjuntament amb l’Ajuntament de Capdepera per tal d’avançar en l’autoprotecció d’una de les urbanitzacions més vulnerables als incendis forestals de Mallorca, com és la Costa de Canyamel.
 
Per altra banda, fora de l’època de perill d’incendis forestals, els treballadors de l’IBANAT executen a totes les illes els diferents plans comarcals de defensa contra incendis forestals. Aquestes actuacions van dirigides principalment a l’execució i el manteniment de faixes de defensa, tallafocs, dipòsits d’aigua i pistes forestals.
 
Des de la Conselleria també s’impulsen altres activitats de prevenció, com ara les cremes prescrites o l’ús de ramat per controlar la vegetació en zones crítiques d’alt risc d’incendi. Recentment s’ha signat un nou conveni, per valor de 150.000 €, entre l’IBANAT i l’entitat Natura Parc per dos anys, 2018 i 2019, perquè dues guardes de someres executin i mantenguin durant tot l’any tallafocs prevists en el Pla Comarcal de Llevant i en el Pla Comarcal de Ponent.
 
La tasca divulgadora i de conscienciació sobre la cultura del risc ha continuat al llarg de tot l’any 2017 amb les diverses activitats realitzades per la Xarxa Forestal de les Illes Balears, tant per a infants (amb programes específics per a escolars al llarg del curs) com per a adults.
 
Per acabar, s’ha de recordar que l’operatiu d’extinció d’incendis forestals requereix una inversió contínua. Durant aquest any s’han renovat els equips de protecció individual de tots els treballadors i s’ha comprat un vehicle destinat a la coordinació de l’incendi en el lloc de comandament avançat, una autobomba forestal, un tractor, cinc vehicles tot terreny, desbrossadores i motoserres, dues biotrituradores forestals i motxilles de primera intervenció, i també s’han fet millores a les diferents bases i centres de treball.