LOGO CAIB
7 novembre 2018Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

Eivissa rebrà 140,44 milions als nous pressuposts de la CAIB 2019, dels quals més de la meitat es destinen a inversions NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Eivissa rebrà 140,44 milions als nous pressuposts de la CAIB 2019, dels quals més de la meitat es destinen a inversions

Eivissa rebrà 140,44 milions d'euros en 2019 a través dels nous pressuposts de la CAIB, un augment de 13,26 milions que suposa un 10,43% més que en 2018. D'aquesta quantitat, més de la meitat, fins a 73,21 milions, es destinen a inversions, provinents de les conselleries del Govern de les Illes Balears i de les empreses del sector públic instrumental.

Per la seva banda, el Consell d'Eivissa disposarà novament d'una aportació rècord de finançament del pressupost autonòmic, la qual ascendeix a 60,34 milions, un increment superior al 11% en relació al pressupost de 2018.

El Govern ha presentat els nous comptes a l'equip de govern del Consell i a agents socials i econòmics d'Eivissa, en una reunió i una compareixença a la qual han participat la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, i el director general de Pressuposts i Finançament, Joan Carrió, per part del Govern, i el president insular, Vicent Torres, i el conseller d'Economia i Hisenda, Gonzalo Juan, en representació del Consell d'Eivissa.

Dels 140,44 milions destinats a Eivissa en 2019, destaca l'increment de les inversions fins a arribar a 73,21 milions en 2019, dels quals més de 46 milions provenen de les conselleries del Govern -un 13% més que en 2018- i gairebé 27 milions corresponen a les empreses del sector públic instrumental de la CAIB, unes inversions que creixen en un 24%.

En aquest capítol, el Servei de Salut augmenta el pressupost -amb 4 milions més que enguany, fins als 9,3 milions- per finançar diverses actuacions a Eivissa, com el projecte de l'edifici J de Can Misses.
La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca també incrementa el pressupost destinat a Eivissa, amb un total de 7,21 milions, el qual inclou actuacions en infraestructures hidràuliques, manteniment de depuradores o sanitat forestal, entre d'altres.

Des del sector públic instrumental, amb 27 milions d'inversió a Eivissa, el pressupost 2019 també preveu tres noves promocions d'habitatge social, una de les quals finançada amb el fons de l'impost de turisme sostenible. Aquest tribut també permet finançar altres projectes a Eivissa en 2019,  com la depuradora de Portinatx o la compra i restauració de la Torre d'es Verger. Els comptes inclouen també nous projectes de millora i ampliació de centres educatius per part de l'IBISEC, com l'ampliació del CEIP Isidor Macabich.

El Projecte de llei de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a 2019, el qual va entrar a tràmit en el Parlament de les Illes Balears el passat dia 31 d’octubre, puja a 5.457,75 milions d’euros. Un augment del 8,96 %, de 448,94 milions d’euros més, amb relació a 2018.

El quart pressupost de la legislatura és, de nou, “el fruit del consens entre totes les forces que donen suport al Govern”, ha afirmat Cladera, “un pressupost que permet al Govern de les Illes Balears disposar de més despesa social que mai” que està previst que superi els 3.000 milions d’euros, i “consolidar també l’augment de les inversions públiques.”.

L’increment del pressupost de polítiques socials des de 2015 supera el 33%, mentre que l’esforç en reactivar les inversions públiques es tradueix en un increment de 200 milions d’euros en 3 anys, gairebé un 50%.
 
El Govern implanta nous beneficis fiscals als pressuposts per a 2019, com la rebaixa del tipus de gravamen de l’impost de transmissions patrimonials del 8% al 5% per a l’adquisició del primer habitatge, per immobles amb valor inferior a 200.000 euros

Així mateix, els comptes de 2019 incorporen dues noves deduccions fiscals, les quals ja seran aplicables a la declaració de la renda de 2018. A l’àmbit educatiu, el Govern crea una deducció, d’un màxim de 600 euros per fill i any, de despeses d’escoleteso centres d’educació infantil per compensar les despeses que produeixen els descendents o acollits menors de sis anys.

També es crea una deducció autonòmica per donacions a entitats del tercer sector social —compatible amb la deducció estatal aplicable a totes les entitats sense ànim de lucre—. Es tracta d’una nova deducció autonòmica del 25% sobre una base màxima de deducció de 150 euros.

El pressupost també inclou la rebaixa de les taxes universitàries de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Una reducció d’un 10% en els preus dels estudis de grau i d’un 15% en el cas dels màsters en el  curs 2018/2019.

A més, també incorpora l’ampliació de la deducció implantada a través del pressupost de 2018 de despeses en estudis superiors en centre ubicats fora de l’illa de residència, de fins a 1.500 euros per estudiant i any, la qual s’estén també als casos en què hi hagi oferta educativa pública a l’illa de residència.

“És un pressupost que combina l’esforç en enfortir els pilars de l’Estat de benestar i la inversió pública amb la gestió financera que permet sanejar els comptes públics i seguir una línia de reducció i estabilització del deute”, ha dit Cladera, que ha recordat el punt d’inflexió que s’ha fet durant la legislatura en quant al deute públic.