LOGO CAIB
Contingut
13 març 2019| <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

Eivissa i Formentera encapçalen la reducció de la sinistralitat de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia

Eivissa i Formentera encapçalen la reducció de la sinistralitat de les Illes Balears

La directora general Isabel Castro ha destacat la reducció dels índexs a les Pitiüses en una conjuntura d’elevada ocupació

La directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral, Isabel Castro, ha presentat aquest dimecres al Consell d’Eivissa les xifres de sinistralitat corresponents al 2018 a les illes d’Eivissa i Formentera.

Castro ha destacat que “Eivissa, amb una reducció del -4,5% i Formentera, amb -11,6%, són les illes que presenten una major reducció de la sinistralitat de tot Balears, i Formentera fins i tot es troba sota la mitjana estatal”. La directora ha posat de relleu que aquesta reducció a nivell balear i insular, té lloc en un moment de màxims històrics d’afiliació i de nivells d’atur més baixos.

En termes autonòmics, l'índex de sinistralitat a les Illes Balears ha disminuït per primera vegada en set anys i manté així la tendència d’alentiment iniciada el 2017. Concretament l’índex s’ha reduït un 1,5% el 2018 respecte l’any anterior, i la taxa de sinistralitat s’ha situat en 4.926,58 punts.

La directora general ha presentat prèviament aquestes dades davant els agents econòmics i socials d’Eivissa, acompanyada per la vicepresidenta primera del Consell d'Eivissa, Viviana de Sans.

Accidentalitat per graus i sectors a les Illes
Cal assenyalar que la majoria dels accidents laborals (el 99%) són de caràcter lleu. Quant als accidents mortals, en 2018 es van registrar a Balears dos per causes materials i un per altres causes, unes xifres inferiors als 11 accidents amb causa de mort produïts el 2017. La taxa de sinistralitat de 4.926,58 punts es correspon amb 20.500 accidents, una xifra similar a la registrada l’any passat, tot i que produïts en un context d’afiliació superior. Balears se situa ja entre les comunitats que redueixen accidentalitat (-0,69%), lleugerament per sota de la mitjana nacional.

La directora Castro ha recordat alguns resultats específics de les actuacions que es duen a terme des de fa dos anys en el sector de l’hostaleria, on la sinistralitat ha disminuït un 1,7%, i les que s’han posat en marxa en la construcció des de fa un any i que han permès una caiguda dels accidents del 3,9%. La resta de sectors també han reduït la sinistralitat, com ara serveis (-2,1%) o indústria (-1,1%). El sector de l’agricultura ha experimentat un augment dels accidents del 11%, un resultat que s'explica per la variabilitat dels resultats d’un any a un altre en un sector com aquest amb una menor població afiliada.

Increment de recursos i creació de l’IBASSAL
Castro ha subratllat la necessitat de destinar recursos públics a la prevenció de riscos per posar fre als accidents laborals. Així, ha explicat que el pressupost en aquestes àrees s’ha anat incrementant en la present legislatura fins als 4 milions d’euros de 2019, enfront de l’estancament i les retallades aplicades anteriorment i que han tingut com a resultat l’increment de la sinistralitat laboral.
La major inversió pública ha permès passar de 18 a 30 tècnics a Balears, incrementar les places estructurals, així com la planificació a través de la Inspecció de Treball i la Seguretat Social. D’aquesta manera, ha dit la directora general, es podrà continuar incrementant el control directe en els llocs de treball, gràcies a una major incorporació d’efectius.
A més, Isabel Castro ha fet esment a la reunió prèvia mantinguda amb organitzacions socials i empresarials, i ha posat en valor les polítiques preventives i les mesures posades en marxa aquests últims anys, acordades amb sindicats i patronals i aprovades en l’Estratègia de Seguretat i Salut Laboral (2016-2020), en la Llei de Seguretat i Salut en el Treball i a través de l’Institut de Seguretat i Salut Laboral (IBASSAL), amb l’objectiu de fer retrocedir l’accidentalitat. En aquesta línia, ha recordat que dilluns es va convocar el Consell Rector constitutiu de l’IBASSAL, amb la participació de sindicats, patronals, representants dels consells insulars i del Govern.
Entre les campanyes d’impuls de la prevenció de la sinistralitat laboral destaquen campanyes de conscienciació, convenis de lluita contra la sinistralitat, col·laboració amb Inspecció de Treball i Seguretat Social, així com els diversos projectes de reconeixement de malalties professionals.
Relació entre la temporalitat i l’accidentalitat
Finalment, la directora ha destacat que l’anàlisi permanent que es realitza sobre aquest assumpte indica que el 35% dels accidents es produeixen en els tres primers mesos de contracte, per tant la temporalitat és un factor que condiciona un elevat índex de sinistralitat.