4 març 2019 | <9ªL> Conselleria d'Educació i Universitat

Educació i Ports de les Illes Balears signen el conveni que farà possible el nou centre integrat d'FP de Ciutadella NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Educació i Ports de les Illes Balears signen el conveni que farà possible el nou centre integrat d'FP de Ciutadella

\ La reforma permetrà donar un ús educatiu a l’antiga estació marítima de Ciutadella al públic

\ El nou centre integrat acollirà 8 cicles formatius d’hoteleria i turisme i d’Indústries Alimentàries

El conseller d’Educació i Universitat Martí March i el conseller de Territori, Energia i Mobilitat Marc Pons Pons, actuant com a president de Ports de les Illes Balears, han signat avui matí el conveni de col·laboració per a la cessió de l’ús de la major part de l’edifici emplaçat a l’antiga estació marítima de Ciutadella per a la implantació d’un centre integrat de formació professional d’Hoteleria i Turisme a Menorca.

Ports de les Illes Balears cedeix de manera gratuïta a la Conselleria d’Educació i Universitat aquests espais per un termini de 20 anys, prorrogable successivament per 5 anys fins a 20 anys més, perquè s’hi puguin fer estudis de formació professional. Una entesa que permet recuperar un edifici que estava en desús per rehabilitar-lo i convertir-lo en un centre obert a la ciutadania i que revertirà en la millora de la productivitat del sector serveis de l’illa. El valor de l'edifici que cedeix Ports de les Illes Balears és de 7,2 milions d'euros. 

La Conselleria d’Educació i Universitat, a través de l’Institut Balear d’Infraestructures i Serveis Educatius (IBISEC) ha redactat un avantprojecte del nou centre integrat de formació professional que preveu un pressupost de 3.190.493 euros, de despesa per a la remodelació de l’edifici a la que se l’hi haurà d’afegir la despesa d’equipaments necessaris per impartir aquests ensenyaments. Es preveu que a finals de 2019 es puguin iniciar les obres de reforma.

El conseller Martí March ha explicat que "tindrà les tres FP, la FP reglada o inicial, la FP ocupacional i la FP permanent que en definitiva és l'aposta que ha de tenir una societat moderna si vol tenir un nivell de competitivitat econòmica important tenguent  una bona qualificació dels professionals. Avui amb aquesta signatura començam un procés i la nostra idea és que a finals d'enguany les obres ja puguin començar. Hi ha ja el pressupost de 3 milions dos cents mil euros que estan ja dins el pressupost de l'IBISEC. Evidentment nosaltres ja hem començat tot el procès per tal de que això sigui una realitat, ningú pot tornar endarrera aquestes coses". 

El conseller Marc Pons ha assegurat que "ha estat una batalla que no ha estat fàcil perquè el consell d'administració de Ports tenia les seves reticències perquè la visió seva es treure profit de la infraestructura i en aquest cas d'aquí fer cessions no és lo seu, però està resolt, està aclarit, i per a nosaltres com a Ports de les Illes Balears avui és una satisfacció fer aquesta cessió".

Un nou centre integrat d’FP
Aquest nou centre integrat de Formació Professional permetrà integrar tota l’oferta formativa existent d’Hoteleria i turisme i possibilitarà iniciar a Menorca l’oferta d’Indústries Alimentàries que fins ara no existia.

Aquesta oferta inclourà la formació reglada de la Conselleria d’Educació i Universitat per obtenir els títols de tècnic bàsic, tècnic i tècnic superior, i la formació ocupacional del SOIB que permet obtenir certificats de professionalitat. D’aquesta manera el centre desenvoluparà cicles d’FP inicial, cursos d’FP per a l’ocupació i acreditacions professionals de les famílies d’Hoteleria i Turisme i d’Indústries Alimentàries.

Tots els cicles de formació professional d’Hoteleria i Turisme que actualment s’imparteixen a l’IES Maria Àngels Cardona passaran a aquest nou centre i es podrà incrementar l’oferta amb altres cicles com són els d’FP bàsica d’Allotjament i bugaderia i el d’Activitats de forneria i pastisseria o els de grau superior de Gestió d’allotjaments turístics, d’Agències de viatges i gestió d’esdeveniments turístics i de Direcció en restauració.

Actualment, l’IES Maria Àngels Cardona ofereix 5 cicles formatius i 6 certificats de professionalitat de la família professional d’Hoteleria i Turisme, a més de 3 cicles de la família d’Administració i gestió i 2 de la família de Transport i manteniment de vehicles que continuaran a l’IES.

El nou centre
L'edifici de l'antiga estació marítima de Ciutadella consta de tres plantes. Donades les característiques morfològiques de l'edifici, amb accessos des del carrer als tres nivells existents i les necessitats d'espais i circulacions internes i externes dels diferents cicles formatius, es planteja ubicar els espais administratius i les aules tipus a la planta segona i els tallers a la planta primera.

L’ús principal i únic és el docent, i que correspon a un Centre de Formació Professional per a vuit cicles formatius diferents de les famílies d'Hoteleria i Turisme i d'Indústries Alimentàries. El nombre de places previstes és de 320 alumnes encara que l'ocupació màxima simultània prevista és inferior perquè hi ha aules i tallers compartits entre els diferents cicles formatius. La superfície construïda total de l'edifici és de 1.982,34 m².

A la planta segona s'ubiquen totes les aules polivalents, la biblioteca, els tallers del CFGS de Gestió d'allotjaments turístics i del CFGS de Guia, informació i assistència turístiques, i el taller de Cafeteria; els espais administratius del centre (despatxos, secretaria, consergeria i sala de professors); el magatzem general del centre; i nuclis de banys d'alumnes, professors i personal no docent, així com un bany adaptat.

A la planta primera s'ubiquen els grans tallers dels cicles formatius de la família d'Hoteleria i Turisme: el taller de Cuina, el taller de Forn i Pastisseria i el taller de Restaurant així com també l'aula de Cates. A aquesta planta també s'ubiquen els magatzems d'aquests tallers, els vestuaris d'alumnes, un bany de professors i un segon bany adaptat.

L'accés principal al centre serà des del vestíbul de la planta segona a través del Carrer de sa Farola. A planta primera es disposarà d'un accés directe per a públic que vulgui dinar al Taller de Restaurant, d'un accés de mercaderies connectat amb els magatzems del taller de cuina i i d'una sortida d'emergència des del Taller de Forn i Pastisseria. A planta segona hi haurà un accés directe també al magatzem general del centre. Des del Passeig del Port es podrà accedir a través d'escales exteriors a les terrasses de l'Aula de Cates en planta primera i del Taller de Cafeteria en planta segona.

El doble d’inversió en FP
En els darrers quatre anys s’ha duplicat la inversió que s’ha fet als centres de Formació Professional per les despeses de funcionament. Si al 2016 s’invertiren 982.871€ al 2019 se n’invertiran 1.848.050€.

Pel que fa a l’alumnat el nombre de titulats a Menorca s’ha incrementat en 100 en només dos anys. Si al 2015 el nombre de titulats en cicles de formació professional era de 311 al 2017 va ser de 411.