8 juliol 2021 <10aL>Conselleria d'Educació i Formació Professional

Educació amplia i consolida l’orientació social als centres educatius de Balears NNota Informativa

Es milloren les condicions sociolaborals dels professionals i s’integren dins l’estructura d’Educació

Educació amplia i consolida l’orientació social als centres educatius de Balears

El proper curs els centres educatius de Balears comptaran amb un centenar de PTSC entre primària i secundària

El conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, s’ha reunit avui amb els representants del col·legi d’Educadors Socials de Balears, acompanyat de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, Amanda Fernández, i el secretari general de la Conselleria, Tomeu Barceló.

Des de la Conselleria s’ha explicat que aquest Govern defensa i aposta per la necessitat de millorar l’orientació social, el treball amb les famílies i amb la comunitat per tal d’obtenir millores en les relacions, rendiment i èxit educatiu de l’alumnat. “I si apostam decididament per la necessitat de que en els centres educatius, tant de primària com secundària, hi hagi una figura social que treballi amb l’alumnat, les famílies i la comunitat, aquesta figura ha de ser estructural i ha de dependre i ser gestionada des de la Conselleria d’Educació i Formació Professional”.

Bona mostra d’aquest convenciment és que des del curs 2017/18 es va implantar la figura de Tècnic d’Intervenció Sociocomunitària (TISOC) a 19 IES i es va ampliar el curs 2019/20 fins arribar a 25. Aquesta acció es va fer a través d’un projecte d’inversió conjunt amb la Conselleria d’Afers Socials. Aquests tipus de projectes no poden ser estructurals, han de tenir un principi i un final, tenen una durada d’1 any i es poden prorrogar fins a dos anys més. Per això es va poder dur endavant durant tres cursos.

Pel curs 2020/21 la Conselleria d’Educació i Formació Professional va proposar un nou projecte d’inversió, concretament el “Programa per a la Prevenció de l’Abandonament Escolar dels Alumnes d’Educació Secundària de les Illes Balears”, programa pel qual es contractaven 25 educadors/es pels 25 IES que ja en tenien el curs 2019/20. No ha estat possible prorrogar el programa per al curs 2021/22.

Paral·lelament, també durant el curs escolar 2020/21, a través del programa PROA + s’ha posat en marxa una iniciativa semblant “Programa per a la Prevenció de l’Abandonament Escolar” però amb altres 25 professionals socials, els professors tècnics de servei a la comunitat (PTSC), molts d’ells educadors socials, a centres de primària i alguns de secundària que no tenien educador social, amb les mateixes funcions i instruccions. La resposta per part dels centres ha estat molt positiva.

Vista, d’una banda, la impossibilitat de continuar amb el projecte d’inversió i, de l’altra, el bon resultat del programa PROA+, s’ha decidit fer estructural aquesta figura social als centres de les Illes a les diferents etapes d’infantil, primària i secundària a través de la figura social que contempla la normativa educativa actual, els PTSC.

Actualment a les places de PTSC hi poden accedir educadors socials, treballadors socials, psicòlegs, pedagogs, psicopedagogs i antropòlegs socials. Totes figures relacionades amb el món social. Els PTSC formen part del Departament d’Orientació dels centres educatius que és l’encarregat de garantir la intervenció psicopedagògica i de contribuir al desenvolupament de l’orientació educativa, social i professional dels alumnes de secundària.

El canvi de figura implica una millora de les condicions sociolaborals en salari i vacances, que es puguin cobrir les baixes i substitucions amb més celeritat i que es puguin treure les places a oposicions, ja que deixen de dependre de Funció Pública i passen a formar part de la Conselleria d’Educació i Formació Professional. Totes aquestes accions eren impossibles amb un projecte d’inversió.

El nou plantejament suposa unificar els requisits per treballar als centres educatius, per tant, les persones que hi optin hauran de comptar amb el requisit del català (com qualsevol persona que fa feina a l’administració pública de les nostres Illes) i el màster de professorat (com qualsevol altre docent, inclosos els orientadors/es educatius que tampoc fan docència directa a un grup classe).

Així es garanteix que tots els IES que han tengut educador/a social tindran PTSC. En total, entre els PTSC del programa Proa+ i els procedents de l’antic projecte d’inversió els centres educatius de Balears comptaran amb 50 places de PTSC el curs 2021/22. Aquest 50 PTSC s’afegeixen als que ja estan exercint des de fa anys als centres de primària, de manera que en total es preveu comptar amb un centenar d’aquests professionals el proper curs.

Cal recordar que la Llei d’Educació preveu un tractament diferencial de la figura de l’educador social, per això, des de la Conselleria s’ha assumit el compromís de treballar conjuntament amb el Col·legi el desplegament d’aquesta figura una vegada que s’hagi aprovat la Llei. En aquest sentit, també s’ha assumit el compromís de traslladar a la mesa sectorial d’Educació que els 25 PTSC que exerciran a centres de secundària siguin educadors socials o treballadors socials.