3 febrer 2022 <10aL>Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

De la Concha destaca que el sector agrari i ramader de les Pitiüses percebrà per la PAC un 103% més per hectàrea que fins ara NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

De la Concha destaca que el sector agrari i ramader de les Pitiüses percebrà per la PAC un 103% més per hectàrea que fins ara

La consellera ha presentat com serà la nova Política Agrària Comuna al sector d’Eivissa i Formentera

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha destacat aquest dijous a Eivissa els avantatges que suposarà la nova Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027 pel sector primari i ramader d’Eivissa i Formentera. De la Concha ha explicat que la nova PAC compensa «a la fi la insularitat, i en el cas de les Pitiüses el salt qualitatiu i quantitatiu és enorme». La consellera ha presentat al Consell d’Eivissa com serà la nova PAC, juntament amb el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández. També hi ha assistit el director de Medi Rural i Marí del Consell d’Eivissa, Joan Marí, i representants del sector.

De la Concha ha explicat que el sector agrari i ramader de les Balears percebran, amb la nova PAC, un 50,38% més respecte de la mitjana espanyola. El valor mitjà del dret, és a dir, allò que es percep per hectàrea, se situarà a les Balears en els 188,64 euros, mentre que la mitjana espanyola se situarà en els 124,44 euros. En aquest sentit, les Pitiüses en sortiran molt beneficiades. El valor mitjà del dret passarà dels 92,85 euros que es percebien durant la PAC 2014-2020 als 188,64 euros de la PAC 2023-2027. Es tracta, per tant, de 95,79 euros més, és a dir, un 103% més del que percebien ara. La consellera ha celebrat que d’aquesta manera «serà possible compensar la doble i la triple insularitat i això ha estat possible gràcies a la creació d’una regió socioeconòmica específica per a les Balears».

Així, just de pagament bàsic, Eivissa i Formentera passaran a percebre 636.826,66 euros, mentre que fins ara rebien 313.450,78 euros. Per exemple, un agricultor d’Eivissa, amb 20 drets de PAC, passarà de percebre 1.857 euros per hectàrea a 3.372 euros per hectàrea.

«És una notícia excel·lent i molt esperada pel sector d’aquestes illes, que lideren la incorporació de joves i dones, i també pel futur», ha explicat. De la Concha ha remarcat que «amb el canvi climàtic, que tindrà conseqüències aviat i greus a les Balears, assegurar els aliments amb un sector primari fort en un territori illenc com el nostre és l’únic imprescindible».

La nova PAC millora en tots els indicadors de les Balears. Un d’aquests és el plus que percebran les petites i mitjanes explotacions agràries i, en aquest cas, totes les d’Eivissa i Formentera el cobraran. L’objectiu de la nova PAC és potenciar-les perquè són les que concentren millor el caràcter de professionalització del sector. Així, totes les explotacions de fins a 5,53 hectàrees percebran 37,7 euros/ha, i a partir de les 5,53 hectàrees, 75,45 euros més per hectàrea. 

La nova Política Agrària Comuna del proper període també obre la possibilitat de regularitzar drets de PAC. Actualment a les Pitiüses hi ha 3.375,88 drets consolidats. Segons ha explicat el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, l’aspiració és incorporar nous drets fins a les 10.400 hectàrees. «Es prioritzarà la incorporació de joves, aquells que s’incorporin al sector des d’altres sectors, i cultius molt característics de les Balears com la vinya, les fruites i hortalisses i les pastures, com la d’oví i caprí de les Pitiüses», ha comentat.

Per fomentar el relleu generacional, la nova PAC també preveu un plus del 100% del valor mitjà de dret per als joves. Així, els qui s’incorporin al sector, percebran 377,28 euros/ha i, en el cas de les dones, un pagament addicional de 28,29 euros/ha.

També augmenten les ajudes associades a diferents tipus de cultius o pastures. En el cas de les Pitiüses, són especialment significatius els d’oví-caprí i el de fruits secs. Així, en el cas d’oví i caprí, mentre un ramader de la Península percebrà 14,4 euros per animal, un de les Balears cobrarà 21,68 euros/animal. En el cas dels fruits secs, un agricultor de la Península percebrà 62 euros/ha, un de les Balears, 120 euros/ha. Finalment, la nova PAC té com a objectiu impulsar la transició ambiental cap a pràctiques més sostenibles. Són els coneguts com a ‘ecoesquemes’, que a les Balears seran fins a un 55% superiors respecte dels valors mitjans de la Península.