7 d’abril 2022 <10aL>Conselleria d'Afers Socials i Esports

Creix un 66% en dos cursos l’alumnat del programa de persones cibermentores de la Conselleria d’Afers Socials NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Des de 2016, 1.340 persones cibermentores han format més de 9.775 alumnes en un ús segur i saludable del món digital

Creix un 66% en dos cursos l’alumnat del programa de persones cibermentores de la Conselleria d’Afers Socials

Més de 600 joves i 70 professors participen a les 5 jornades que han reactivat presencialment el programa de l'IBJOVE

El número de joves estudiants d’Educació Secundària Obligatòria que s’han format com a persones cibermentores s’ha incrementat un 66,6% respecte dels dos darrers cursos. És l’evolució creixent del programa de la Conselleria d’Afers Socials i Esports que implementa l’Institut Balear de la Joventut (IBJOVE) des del curs 2016/17 en els instituts de Secundària de les Illes Balears i que des d’aleshores ha format 1.340 persones cibermentores que al mateix temps han format 9.775 companys i companyes en tècniques d’ús responsable, segur i saludable en Internet.

Precisament, aquest dijous es clausuren les cinc jornades del programa de persones cibermentores que s’ha reprès de manera presencial, organitzades per la Conselleria d’Afers Socials i Esports i que han tengut lloc els dies 21, 29 i 31 de març i 5 i 7 d’abril, a la Casa de Colònies de la Colònia de Sant Pere, a Artà.

El programa de l’Institut Balear de la Joventut (IBJOVE) promociona el bon ús de les noves tecnologies i educa en la prevenció i detecció del ciberbullying o altres conductes no adequades entre l’alumnat.

En aquestes cinc jornades, hi han participat més de 600 estudiants i 70 professors d’un total de 27 instituts d'Educació Secundària de Mallorca (25) i Eivissa (2), que són els centres que participen en el programa aquest curs 21/22. Són: IES Emili Darder, IES Manacor, IES Porreres, IES Capdepera, IES Porto Cristo, IES Albuhaira, IES Can Peu Blanc, IES Berenguer d'Anoia, IES Binissalem, Es Liceu, IES Llucmajor, IES Puig de sa Font, IES Son Pacs, IES Santa Maria, IES Arxiduc Lluís Salvador, IES Josep Maria Llompart, IES La Ribera, IES Josep Font i Trias, IES Josep Sureda i Blanes, IES Son Ferrer, IES Antoni Maura, IES Bendinat, CIDE, IES Blanca Dona, IES Isidor Macabich, IES Ses Estacions i IES Sineu.

El curs 2019/20, 21 centres varen participar en el programa amb un total de 36 persones cibermentores i 2.500 estudiants formats, mentre que el curs 2018/19 foren 15 centres, amb 200 persones cibermentores i 1.875 estudiants formats; el curs 2017/18, 8 centres amb 120 persones cibermentores i 1.000 alumnes formats, i el primer curs en què es va implantar, el 2016/17, hi varen participar 3 centres amb 60 persones cibermentores i 300 estudiants formats.

Mitjançant dinàmiques específiques i tallers participatius, l’alumnat millora els seus coneixements sobre detecció de conductes no adequades a la xarxa. Els tallers que s’hi han impartit es divideixen en dues vessants. Per una banda, els dedicats al coneixement de novetats en relació a les TIC que són: De què van les cripto?, Netflix per dedins i Aconsegueix els teus objectius amb Lego Serious Play. Per altra banda, els d’aprenentatge lúdic/reflexiu que són: Percussió corporal, Ball (dancehall) i Gestió de les emocions a través del teatre.

A finals del mes de juny, tendrà lloc al CEULAJ de Mollina (Màlaga) la trobada estatal de corresponsals juvenils, on un petit grup de persones cibermentores de les Illes Balears tendrà l’oportunitat de participar-hi i explicar la seva participació al programa.