LOGO CAIB
Contingut
24 juliol 2021Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

Christopher Little, guanyador del I Premi Aina Moll NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Christopher Little, guanyador del I Premi Aina Moll

L’alumne de la Universitat de les Illes Balears i la Universitat Estatal de Mississipí l’ha obtingut pel treball “Una anàlisi de les actituds lingüístiques dels joves a l’illa d’Eivissa”

Aquest dissabte s’ha lliurat el I Premi Aina Moll, convocat per la Direcció General de Política Lingüística en el marc de l’Escola d’Estiu de Lingüística Catalana (EDELC). El jurat ha atorgat el guardó a Christopher Little, alumne de la Universitat de les Illes Balears i la Universitat Estatal de Mississipí, pel treball “Una anàlisi de les actituds lingüístiques dels joves a l’illa d’Eivissa”. El premi està dotat amb 3.000 euros.

Un total de 28 candidats han optat al premi. El jurat ha destacat l’alt nivell general dels treballs presentats, dels quals s’han valorat aspectes com la qualitat de la investigació, les possibilitats de continuïtat del treball i la capacitat de comunicació de l’alumne.

Pel que fa al treball guanyador, aplica la metodologia de la tasca de veus disfressades a partir de cinc varietats: eivissenc, mallorquí, català central, valencià i castellà. Els resultats indiquen que l’eivissenc rep les valoracions més positives, i el castellà i el valencià, les que menys, independentment de la llengua dominant dels oients participants en el projecte.

Una de les principals conclusions del treball és que no hi ha una relació directa entre les actituds lingüístiques i l’ús, ja que a Eivissa es dona un ús molt baix del català entre les generacions més joves. El treball aporta altres conclusions rellevants que permetran tenir un coneixement més profund de la realitat de l’illa d’Eivissa i poden tenir aplicacions pràctiques en la planificació lingüística en aquest territori. El jurat ha remarcat la solidesa de la investigació i la unanimitat que ha obtingut en les valoracions de tots els membres.

La directora general de Política Lingüística, Beatriu Defior, que exercia de presidenta del jurat, ha estat l’encarregada d’anunciar el guanyador del premi. Defior ha desitjat que l’estudi tengui continuïtat i ha destacat la coincidència amb el fet que Aina Moll hagués dedicat part de la seva activitat com a investigadora al parlar eivissenc.

El Premi Aina Moll, creat per la DGPL, estava dirigit als alumnes que presentassin treballs en el marc de l’EDELC. L’objectiu principal de la convocatòria era el de fomentar la investigació i, alhora, reconèixer la figura de Moll com a filòloga i lingüista. La presentació de treballs a l’EDELC ha afavorit la interacció directa amb els especialistes. D’aquesta manera s’han facilitat les col·laboracions, les cotuteles i la creació d’una xarxa de suport en estudis lingüístics sobre la llengua catalana. 

L’Escola d’Estiu de Lingüística Catalana ha tingut lloc, de forma virtual, a la Universitat de les Illes Balears entre els dies 18 i 24 de juliol. Ha estat organitzada pel Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UIB i finançada per l’Institut Ramon Llull, del qual forma part el Govern de les Illes Balears.