16 juliol 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

Capturades una setantena de serps a tres municipis del Pla de Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Capturades una setantena de serps a tres municipis del Pla de Mallorca

La campanya de control d’ofidis a les localitats de la Mancomunitat va començar al maig

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, amb el batle de Lloret, Antoni Bennàssar, han presentat, aquest dijous, les primeres dades del Pla de control de serps introduïdes a Mallorca. Des que el maig passat es va fer entrega de les primeres gàbies, Lloret, Maria i Sineu han aportat 68 exemplars que ja s’han pogut analitzar a la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Tot i que fins que acabi la temporada no es podran tenir dades globals de la totalitat dels municipis que formen part de la Mancomunitat del Pla, el cert és que, fins el moment, les captures no han estat homogènies i es percep una major incidència als municipis més centrals de l’illa. Sigui com sigui, i com a part del pla, els responsables municipals col·laboren estretament amb la Universitat a través de l’entrega dels exemplars capturats, el que facilita l’ampliació del coneixement sobre aquestes espècies introduïdes.

Mir ha destacat els bons resultats de la feina coordinada entre la Conselleria i la Mancomunitat del Pla, la UIB, la Direcció Insular de Cooperació Local i Caça del Consell de Mallorca, l’Associació Balear d’Entitats de Caça (ABEC) i la fundació Natura Park. El conseller ha incidit també en el fet que «per garantir la preservació de la nostra biodiversitat, és imprescindible no només dur endavant els plans de xoc, sinó posar fre a l’entrada d’espècies invasores».

Per la seva banda, el director general ha volgut agrair la feina desenvolupada des de les diferents corporacions locals, així com la del Consorci per a la Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), encarregat de facilitar les 189 gàbies als municipis de la Mancomunitat, així com de formar als responsables municipals.

Cal recordar que, a banda de les gàbies facilitades als ajuntaments, des del 12 de maig – i sempre amb cita prèvia – el COFIB ha cedit 61 gàbies a particulars d’altres municipis de Mallorca que s’hi han posat en contacte. Aquestes gàbies es cedeixen gràcies a la col·laboració amb el programa de la Unió Europea PDR, gestionat a través del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA).

A Mallorca hi ha dues espècies d’ofidis d’introducció antiga, la serp de garriga i la serp d’aigua, actualment considerades com a pròpies i que conviuen amb la biodiversitat actual a l’illa. En la darrera dècada s’ha produït un procés de colonització accidental per part de dues noves espècies: la serp de ferradura i la serp blanca. Tot i ser dues espècies inofensives per a les persones i animals domèstics, la presència d’aquestes genera alarma social, especialment a les àrees urbanes a causa de la seva activitat principalment diürna i lligada a ambients humanitzats.