LOGO CAIB
28 febrer 2018Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

Balears i Canàries demanaran a l’Estat desenvolupar una regulació específica per evitar una invasió de VTC de la península a l’estiu NNota Informativa

Foto de noticia

Balears i Canàries demanaran a l’Estat desenvolupar una regulació específica per evitar una invasió de VTC de la península a l’estiu

El conseller Marc Pons i el viceconseller de Transports de les Canàries, Onán Cruz, s’han reunit avui amb representants del sector del taxi dels dos arxipèlags

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, i el viceconseller d’Infraestructures i Transports del Govern de les Illes Canàries, Onán Cruz, s’han reunit avui amb representants del sector del taxi d’ambdós arxipèlags per abordar la problemàtica que pot suposar una eventual desregulació de l’actual limitació a l’activitat dels vehicles de lloguer amb conductor (VTC) fora del seu territori d’origen. Actualment, els VTC de la Península just poden desenvolupar un 20 % de la seva activitat a les Illes Balears o Canàries, però hi ha obert un procediment judicial instat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que podria alterar aquest equilibri.

Els taxistes han expressat la seva por al fet que si es deixa sense efecte la limitació del 20 %, es pugui produir una invasió de VTC de la península en els dos arxipèlags durant la temporada turística, amb els greus perjudicis econòmics que això pot causar.

Tant el conseller Marc Pons com el viceconseller Onán Cruz han mostrat la disposició dels dos Governs de fer front comú per intentar evitar que es pugui alterar la situació actual i, en aquest sentit, han avançat que sol·licitaran una reunió conjunta al Ministeri de Foment per tal d’explorar la possibilitat que es pugui desenvolupar una regulació específica per a les Illes Balears i Canàries que garanteixi que hi haurà limitació a l’activitat en els arxipèlags de VTC de la península, com a mínim en un termes similars als actuals.

En aquest sentit, han recordat que la Llei d’ordenació dels transports terrestres (estatal) deixa la porta oberta a regulacions específiques per a les Illes Balears i Canàries, i que els serveis jurídics de les dues Comunitats analitzaran les possibilitats de formular una proposta conjunta per elevar-la a l’Estat.

El conseller Pons ha recordat els bons fruits que està donant l’aliança entre Balears i Canàries, com ara el descompte de resident del 75 % o el manteniment dels descompte a grups que es va posar en risc, i ha reafirmat que, en aquest cas, la postura comuna és la millor manera d’assolir els objectius.

“Si pensam en tot l’àmbit estatal i el fet que es pugui aixecar la limitació a VTC de fora, és evident que es podria produir una vertadera invasió a l’estiu i, en conseqüència, una forta distorsió del mercat”, ha explicat Pons.

El viceconseller d’Infraestructures i Transports, Onán Cruz, s’ha referit també a l’aliança que en distints temes han seguit Balears i Canàries. “Som territoris amb problemàtiques similars, com la que en aquest cas ens han plantejat els taxistes. Per això, hem decidit acollir la seva proposta i treballar conjuntament per aconseguir que el sector del taxi pugui continuar fent feina en les condicions actuals”, ha afirmat el viceconseller, tot afegint que les dues comunitats són eminentment turístiques i que tenir uns serveis de taxi de qualitat és important.

Tant Marc Pons com Onán Cruz s’han mostrat optimistes de poder tenir llest ben aviat un esborrany de la proposta de regulació específica que proposaran a l’Estat, de manera que es pugui aplicar ja en la propera temporada turística.